{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stipendije za najbolje studente u RS-u

F
31.10.2009. u 15:48
0
10
Stipendije za najbolje studente u RS-u
0
Stipendije za najbolje studente u RS-u
Ukupno 110 studenata prvog ciklusa na univerzitetima u Republici Srpskoj, BiH i u inostranstvu u školskoj 2009/2010. godini dobit će stipendije Fondacije "Dr Milan Jelić", potvrdila je danas direktorica ove fondacije Tanja Đaković.
Od ukupnog broja stipendija, 75 se odnosi na studente koji studiraju u RS, odnosno BiH, a 35 ide za studenate koji se školuju na fakultetima u inostranstvu.

Opći uvjet konkursa je prosječna ocjena koja za domaćeg studenta treba da iznosi devet i više, a za studenta u inostranstvu 9,5 i više.

Kriteriji za dobijanje stipendija, potvrdio je predsjednik Upravnog odbora Fondacije Vinko Bogdan, su dosta visoki, budući da je cilj da se pomogne najboljim akademcima.

Ove godine Fondacija "Dr Milan Jelić" dodijelit će 15 stipendija studentima inženjerstva i tehnologije, 14 stipendija studentima prirodnih nauka, 13 će dobiti oni koji studiraju medicinu, 12 ide studentima poljoprivrednog fakulteta, deset stipendija studentima društvenih nauka, šest studentima komunoloških nauka i pet stipendija studentima umjetnosti.

Iznos stipendija ostaje na prošlogodišnjem nivou tako da će studenti u RS i BiH dobijati mjesečno 400 KM, a oni koji studiraju u inostranstvu 800 KM.

Pravo na stipendiju imaju redovni studenti prvog ciklusa studija koji nisu obnavljali nijednu školsku godinu, a potrebno je i da su položili sve ispite iz prethodne školske godine, da su mlađi od 25 godina, te da su državljani RS i BiH i da imaju stalno mjesto prebivališta na teritoriji RS.

Studenti u RS-u osim stipendija Fondacije "Dr Milan Jelić“ mogu konkurirati i za one koje dodjeljuje Ministarstvo prosvjete i kulture tog entiteta.

Za 800 studentskih stipendija bit će izdvojeno dva miliona KM, a konkurs će biti otvoren do 20. novembra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: