Izdvojeno 300.000 KM
0

Stipendije za 98 najboljih studenata u Kantonu Sarajevo

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Fahrudin Oručević potpisao je danas ugovore o dodjeli stipendija s 98 najuspješnijih studenata koji su ostvarili prosjek ocjena iznad devet tokom prethodnog školovanja.

Sredstava za stipendije osigurala je Vlada Kantona Sarajevo u iznosu od oko 300.000 KM na osnovu Uredbe o uvjetima, postupku i kriterijima za dodjelu stipendija izuzetno uspješnim studentima Kantona Sarajevo.

Ministar Oručević kazao je u izjavi novinarima da je sretan zbog ove prigode jer su ovi mladi ljudi izuzetan potencijal koji nikoga na može ostaviti ravnodušnim, te da s njima Bosna i Hercegovina može očekivati bolju budućnost.

Dodao je da Vlada KS-a cijeni sve aktivnosti koje se tiču obrazovanja i prema svojim mogućnostima izdvaja sredstva za tu namjenu, te, iako je teška ekonomska situacija, nije bilo dileme za izdvajanje novca za studenske stipendije.

Kriteriji za dodjelu stipendija bili su osim prosjeka, da se radi o redovnim studentima koji nisu gubili godinu u školovanju, a ministar Oručević, naglašava da ove kriterije nije bilo jednostavno ispuniti.

Govoreći o daljnjim aktivnostima ovog ministarstva, Oručević ističe da će se u svom preostalom mandatu najviše fokusirati na visoko obrazovanje, dodajući da je vrlo važno popraviti studentski standard.

Prema Uredbi Vlade Kantona Sarajevo prijavu za dodjelu stipendije mogli su podnijeti studenti prvog ciklusa studija druge, treće i četvrte godine studija, studenti drugog ciklusa prve i druge godine studija.