BiH
0

Stipendije novinarima za istraživačke priče

FENA
Posljednji dan februara rok je za prijavljivanje zainteresiranih za drugu godinu programa stipendiranja novinara na Balkanu, obavijestile su fondacije "Robert Bosh", "ERSTE" i Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Deset novinara iz regiona dobit će stipendije za svoje istraživačke priče. Za stipendije se mogu prijaviti novinari iz Albanije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Srbije i s Kosova. Rok za prijave je 29. februar.

Svi zainteresovani trebaju poslati prijedloge svojih istraživačkih projekata koji se bave ovogodišnjom temom - energijom. Na kraju projekta će biti izabran najbolji stipendist, kojem će u Beču biti uručena nagrada od 8.000 eura za profesionalno usavršavanje.

Stipendisti će proći kroz uvodni trening u Berlinu, a bit će im omogućeno da putuju u zemlje regiona i EU te susreti s austrijskim i njemačkim političarima i ekonomskim ekspertima, te posjete medijskim pokroviteljima programa.

Priče koje budu nastale u okviru programa bit će objavljene u posebnoj publikaciji na lokalnim jezicima i na engleskom i njemačkom jeziku.

Svi zainteresirani za stipendiju se mogu prijaviti putem portala http://fellowship.birn.eu.com.