BiH
0

Stipendije mladim evropskim novinarima

FENA
Evropska kulturna fondacija (European Cultural Foundation - ECF) dodeljuje ograničenu finansijsku pomoć (stipendiju) za finansiranje putnih troškova mladim evropskim novinarima koji imaju želju i namjeru da izvještavaju o životu i kulturi mladih u susjednim zemljama Evropske Unije.

Organizacija ECF je nezavisna Fondacija sa sjedištem u Amsterdamu i ima za cilj promociju i podršku kulturnih veza među evropskim narodima kao jednom od glavnih elemenata evropskih integrativnih procesa. Projektom davanja stipendija za pokrivanje putnih troškova mladim novinarima ECF nastoji da stvori atmosferu boljeg razumijevanja i emocionalne odanosti ideji proširenja EU.

Pravo da konkurišu za ovu stipendiju imaju svi novinari pisanih i elektronskih medija sa evropskog tla ne stariji od 35 godina. Moguće destinacije putovanja su: Albanija, Belorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Turska i Ukrajina. Konkurisanje se obavlja popunjavanjem formulara koji se može preuzeti na adresi: www.eurocult.org/pdfdb/news/clappl.pdf i slanjem na adresu ECF poštom ili elektronskim putem najmanje 12 sedmica prije datuma putovanja.

Formular mora sadržavati i biografiju, kao i pismo urednika sa potvrdom da će izveštaj sa putovanja biti publikovan ili emitovan. Kompletna dokumentacija mora biti na engleskom jeziku, a odgovor ECF uslijediće najkasnije četiri sedmice uoči datuma putovanja. Predviđeno je da stipendija pokrije troškove putovanja, vize i čak u određenim situacijama, troškove smještaja za period od najviše sedam dana.