Sud u Livnu
0

Stipe Žulj oslobođen optužbi za ratni zločin

SRNA
Livno
Livno
Vrhovni sud Federacije BiH potvrdio je oslobađajući presudu Kantonalnog suda u Livnu Stipi Žulju iz Kupresa koji je bio optužen za ubistvo srpskog vojnika na području Kupresa 1994. godine.

Drugostepenom oslobađajućom presudom sudski postupak protiv Žulja je završen, rekao je Srni predsjednik Kantonalnog suda u Livnu Nedim Begić.

Vrhovni sud FBiH donio je 23. marta ovu presudu, koju su Kantonalni sud i Tužilaštvo u Livnu dobili u petak, 8. aprila, dodao je Begić.

Optužnica Tužilaštva BiH teretila je Žulja (38) iz Zlosela kod Kupresa za ratni zločin protiv zarobljenika na području Kupresa 3. novembra 1994. godine, gdje je u akciji HVO-a kao pripadnik specijalne policije MUP-a "HR Herceg-Bosne" ubio srpskog vojnika Peru Periza, koji se bezuslovno predao.

Rješenjem Suda BiH od 7. oktobra 2009. godine predmet za ratni zločin protiv Žulja dostavljen je pravosuđu Livanjskog kantona, a 17. marta 2010. godine optuženi je zbog nedostatka dokaza nepravosnažnom presudom Kantonalnog suda u Livnu oslobođen odgovornosti.

Do hapšenja, koje je po nalogu Tužilaštva BiH 8. novembra 2009. godine izvela SIPA, Žulj je bio zaposlen kao policajac u Policijskoj stanici u Kupresu, a od 9. septembra bio je u pritvorskoj jedinici KPZ-a Mostar.