BiH
0

Stinner: BiH je još duboko podijeljena, a Evropa želi jednog partnera sa saradnju

FENA
Predsjedavajući delegacije parlamentarne grupe pri njemačkom Bundestagu Rainer Stinner izjavio je danas u Banjoj Luci da se tokom petodnevne posjete BiH uvjerio u još veoma duboku podijeljenost naše zemlje zbog čega je bitno da se radi na projektima pomirenja i saradnje.

Stinner je u izjavi novinarima, nakon razgovora s banjalučkim biskupom Franjom Komaricom, kazao da je stekao utisak da se u BiH, nažalost, još malo misli na zajedništvo, cjelovitost, a mnogo više se radi na vlastitim interesima u entitetima i vezano za narodnosti.

“Evropa mora imati jednog partnera s kojim će komunicirati i pregovarati. To mora biti jedan jak, snažni, glas koji će prenijeti zajedništvo ove zemlje. EU mora kao partnera imati cjelovitu zemlju i samo za cjelovitu zemlju važi ono obećanje koje je dala EU da će pomoći BiH da jednog dana bude član te evropske obitelji”, naglasio je Stinner.

Kazao je da je s biskupom Komaricom razgovarano o veoma važnim projektima pomirenja te socijalnim projektima, a zajednički su posjetili i Katolički školski centar u Banjoj Luci.

Banjalučki biskup je rekao da je pokušao prenijeti njemačkim parlamentarcima i da se u BiH ipak radi zajedno i da njeni građani žele zajednički da žive.

U tom smislu, Komarica je naveo primjer katoličkih školskih centara, navodeći da u toj ustanovi u Bihaću ima više bošnjačkih, nego hrvatskih učenika, te u Banjoj Luci gdje je većina srpske djece.

“Mi nikada nećemo naglašavati ko je koje dijete, već želimo pomoći u evropskom obrazovanju i općem ljudskom odgoju kako bi oni postali bolji ljudi nego što smo mi danas”, kazao je Komarica.

On je izrazio nadu i da će određeni projekti biti podržani i od njemačkih parlamentaraca, navodeći i da je premijer RS-a Milorad Dodik “sve više otvoren za takve projekte kako bi se pomoglo i u naporima oko rada Caritasa i školskih centara”.

BiH ima pravo, kako je zaključio, na zajednicu evropskih država.