BiH
4

Stigmatizacija i diskriminacija su najveći problemi osoba zaraženih HIV-om

Klix.ba
Bosna i Hercegovina spada među države sa niskom stopom rizika HIV/AIDS-u odnosu na svjetske trendove, ali i region, međutim BiH sa izuzetno prisutnim faktorom rizika može doprinijeti porastu broja zaraženih osoba.

Od izuzetnog je značaja da relevantne institucije na državnom, entitetskom, kantonalnom i lokalnom nivou prepoznaju važnost borbe protiv AIDS-a te da svojim budžetskih politikama u 2016. godini podrže i obezbijede neophodan nastavak implementacije aktivnosti usmjerenih na borbu protiv AIDS-a u Bosni i Hercegovini.

Ovo su samo neki od zaključaka današnjeg okruglog stola koji je povodom 1. decembra- Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a danas organizovao UNDP u suradnji sa Vijećem Ministara BiH, Federalnim zavodom za javno zdravstvo i Institutom za zdravlje Republike Srpske. Okruglom stolu je prisustvovao veliki broj zdravstvenih radnika, prilikom čega je prezentiran i Zbornik radova koji je nastao kao rezultat prvog Simpozijuma specijalista javno zdravstvenih disciplina Federacije BiH održanog u Neumu ove godine.

"Zbornik radova koji je nastao na prvom Simpozijumu specijalista javno zdravstvenih disciplina Federacije BiH je rezultat inicijative koja je pokrenuta na nivou zajednice zavoda za formiranjem jednog udruženja specijalista zdravstvenih disciplina. Ovaj zbornik sadrži sažetke 75 radova prezentiranih na simpoziju u Neumu i koji jednim dijelom tretiraju problematiku HIV/AIDS-A u FBiH. Zbornik je vema važan dokument koji je nastao u poslijeratnom periodu, a koji će biti podstrek za buduće aktivnosti te kvalitetan materijal za mlađe kolege imajući na umu da proces kontinuirane ekacije traje", kazao je prim. dr. Željko Ler, prilikom prezentacije zbornika radova.

"U Bosni i Hercegovini ima ukupno 266 registriranih HIV pozitivnih osoba, od kojih je 35 razvilo AIDS. U 2014. godini ukupno je registrirana 21 HIV pozitivna osoba. Dominantni način prenosa HIV-a je seksualni, odnosno heteroseksualni, a iza toga slijede homoseksualni način prenosa kao i intravenozno upotreba droge. Naša poruka je da se učini dostupnim i blagovremena otkrivanje i dijagnostika ove bolesti te adekvatno liječenje, kao i edukacija sa ciljem borbe protiv stigmatizacije što u većini slučajeva rezultira da se osobe koje su zaražene HIV virusom ne javljaju na testiranje", izjavila je prim. dr. Jelena Ravlija, glavni federalni epidemiolog.

UNDP projekat "Srazmjerno povećanje univerzalnog nastupa za najrizičnije populacije u BiH" je program koji je realizirao Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u periodu od 2006. do 2014. godine, koji finansira Globalni Fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije, a sa ciljem kontinuirane borbe protiv AIDS-a, te stvaranja samoodrživog okruženja u Bosni i Hercegovini za borbu protiv ove bolesti.

"Mogu reći da je UNDP zajedno sa svojim partnerima Ministarstvom civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Federalnim ministarstvom zdravstva, Zavodom za javno zdravstvo FBiH i Institutom za javno zdravlje RS, zajedno sa još devet specijaliziranih nevladinih organizacija u proteklom periodu vršio procjenu utroška sredstava za HIV/AIDS što je rezultiralo podatkom da je prevalenca za HIV mala. Program koji je finansiran od Globalnog fonda za borbu protiv AIDS, tuberkuloze i malarije traje još samo godinu dana, te je od izuzetne važnosti da nova vlast u 2016. godini obezbijedi dio novca koji će nedostajati sa prestankom finansiranja ovog programa kako bi se obezbijedila nivo prevencije HIV-a koji sada postoji", izjavio je prim. dr. Nešad Šeremet, vođa tima UNDP projekta "Srazmjerno povećanje univerzalnog nastupa za najrizičnije populacije u BiH".

Stigmatizacija i diskriminacija su jedni od najvećih problema sa kojima se osobe zaražene HIV virusom susreću.

"Mi, kao predstavnici nevladinih organizacija smatramo da je najveći problem zaraženih osoba da one imaju normalan pristup društvu, testiranju i liječenju. Na Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, mi intenzivno implementiramo aktivnosti sa ciljem podizanja svijesti i borbe protiv stigmatizacije i diskriminacije. Želimo osigurati da su testovi besplatni i dostupni u okruženju gdje nema stigme jer je to zapravo najveći problem društva", izjavila je Zvjezdana Jakić, direktorica Asocijacije Apoha.