Trajat će 93 dana
648

Stiglo je ljeto na sjevernu Zemljinu poluloptu

Klix.ba/FENA
Visoke temperature u našoj zemlji traju već danima, a kalendarski je ljeto na sjevernu Zemljinu hemisferu stiglo jutros. Tačnije, ljeto u BiH je nastupilo sat i pet minuta nakon ponoći.

Ljeto je najduže, a mnogima i najdraže godišnje doba. Kako nam je rečeno iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, najsunčaniji dio godine će trajati 93 dana i nekoliko sati. Tačnije, ljeto nam odlazi 22. septembra.

Također, dan u kojem počinje ljeto je najduži u godini, a noć najkraća. U Sarajevu će sunce izaći u 5 sati i 4 minute, a zaći u 20 sati i 32 minute.

Najtoplije godišnje doba na sjevernoj hemisferi počinje u trenutku kada Sunce, u svom prividnom godišnjem kretanju po nebu, dostigne liniju sjevernog povratnika. To je najviša tačka do koje Sunce može doći. Ono se zakratko zaustavlja i zbog toga se taj trenutak naziva ljetni solsticij, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Ovo ljeto će biti vrelo, a pljuskovi se očekuju tek u drugoj polovini augusta. Ukoliko vam je ljeto omiljeno godišnje doba uživajte, jer koliko god da je dugo, brzo će proći, a onda nam ponovo dolaze jesen puna kiša i snježna zima.