BiH
0

Stigli avioni Air Bosne kupljeni u Francuskoj

NINA
ATR 72
ATR 72
Dva avion tipa ATR 72, koje je Air Bosna kupila u Francuskoj, stigla su sinoć na sarajevski aeodrom.

Avioni su stari pet godina te je prije kupovine insistirano da budu u savršenom tehničkom stanju zbog čega je ta kompanija prije nekoliko dana poslala tim stručnjaka koji su boravili u Francuskoj kako bi se uvjerili u tehničku ispravnost aviona.

''Potrebno je da avioni prođu carinsku proceduru'', kazao je Nudžeim Rječica, generalni direktor Air Bosne, te dodao da je osim toga potrebno dobiti dozvole za letenje od Uprave civilne avijacije, napominjući da ta procedura može trajati do mjesec dana.

U toku su pripreme za određivanje odredišta na koja će avioni letjeti. Za sada je poznato da će avioni letjeti za Zuerich, Istanbul, a tokom ljeta u Air Bosni nastojat će dva puta sedmično održavati linije i za Izmir, kao i za još dva odredišta u Njemačkoj.

''U toku su pregovori i s mostarskim i sa aerodromom u Banjoj Luci kako bismo i njih povezali s Evropom'', kazao je Rječica te dodao da je rano govoriti o cijenama prijevoza, ali potvrđuje da će prvih mjesec dana one biti promotivne.

U idućih dvadesetak dana ta aviokompanija će završiti i preregistraciju poduzeća nakon čega će se umjesto Air Bosna zvati BH Airlines.