Bosanski Brod i Derventa
0

Stigle matične knjige iz Hrvatske u BiH

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj preuzeo je danas u Sarajevu originalne matične knjige općina Bosanski Brod i Derventa koje su se od 1992. godine nalazile u Slavonskom Brodu, u Republici Hrvatskoj.

Ministar Alkalaj je najavio da će knjige biti smještene u osiguranu prostoriju u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, a on je još jutros uputio dopise Ministarstvu pravde BiH, Ministarstvu civilnih poslova BiH, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću i Centralnoj izbornoj komisiji BiH da je potrebno da odmah po dolasku knjiga poduzmu sve potrebne radnje da bi se moglo osigurati da više od 2.000 građana po njima mogu dobiti CIPS dokumenta i glasati na predstojećim lokalnim izborima.

Alkalaj se nada da će nadležna ministarstva reagirati tokom dana.

Kako je naglasio, da nije bilo intervencije Ministarstva vanjskih poslova BiH 2. septembra i intenzivnog djaloga sa Ministarstvom vanjskih poslova i evropskih integracija Hrvatske, te dobrih komunikacija između dva ministra vanjskih poslova, sigurno je da ove knjige ni danas ne bi došle.

"Mislim da je velika stvar da su knjige ovdje. Ministarstvo vanjskih poslova BiH ih je preuzelo da bi ih dostavilo nadležnim državnim organima, a te knjige se na kraju moraju naći u općinama iz kojih su izuzete", rekao je Alkalaj.