{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stigao je 1. april, Svjetski dan šale

1.4.2014. u 08:06
42
47
Stigao je 1. april, Svjetski dan šale
42
Stigao je 1. april, Svjetski dan šale
Foto: AFP
Danas je 1. april - Dan šale. Historijat ovog dana nije sasvim poznat, a mnogi su skloni tumačenju da se ovaj svojevrsni narodni praznik pojavio krajem Srednjeg vijeka u Evropi kao "Dan svih luda", što je bilo opštenarodno veselje.
Postoje mišljenja da korijeni tog praznika dosežu do starog Rima, poznatog i po tome što su tamošnji stanovnici umjeli da se dobro zabavljaju, smišljajući različite šale.

Prema jednoj teoriji, taj datum se vezuje za usvajanje Gregorijanskog kalendara kada je izraz "aprilska luda" pripisivan onima koji su se i dalje držali starog, Julijanskog kalendara.

Englezi misle da je Dan šale preuzet sa Istoka i 1. april zovu "Danom svih glupaka".

Upravo je engleski BBC "odgovoran" za izazivanje jedne od najmasovnijih prvoaprilskih šala u svijetu. Naime, 1957. godine, u emisiji Panorama, emitiranoj 1. aprila, prikazana je reportaža o porodici iz Ticina (Švicarska) koja uzgaja stabla na kojima rastu špagete. U središtu reportaže bila je žena koja bere špagete s drveta. Gledatelji su nakon emisije zasuli pismima i telefonskim pozivima ovu televizijsku mrežu. Željeli su znati gdje mogu nabaviti špageti-stablo.

Orson Welles je 1938. godine radio-dramom H. G. Wellsa "Rat svjetova" izazvao masovnu paniku u SAD-u jer su slušatelji povjerovali da su svijet stvarno napali vanzemaljci. Amerikanci se nisu smirili niti nakon niza upozorenja da se radi isključivo o fikciji i radiodrami. Pretpostavlja se da je oko 1,7 miliona ljudi priču shvatilo ozbiljno.

Holandska državna televizija je 1955. godini izvijestila da se srušio kosi toranj u Pizi. Zabrinuti ljubitelji umjetnosti zvali su urednike ove televizije zanimajući se za pojedinosti nesreće. Ista je televizija 1975. godine objavila gledaocima da je uvedena nova tehnologija koja može otkriti neprijavljene televizore, pa je pozvala sve koji to nisu učinili da to srede što prije.

Cartoon Network je prvoaprilskog dana 1997. godine od 6 do 18 sati emitirao crtiće o Screwy Squirrelu, s objašnjenjem da ne mogu promijeniti program jer je glavni lik iz crtića preuzeo nadzor nad TV stanicom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: