BiH
0

Sticanje imovine i revizija privatizacije sutra u Skupštini RS-a

FENA
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske razmatrat će 15. aprila na sjednici u Banjoj Luci Nacrt zakona o provjeri načina sticanja imovine i Izvještaj o izvršenju Zakona o reviziji privatizacije državnog kapitala u preduzećima i bankama u RS-u, za period 29. maj 2006. do 31. decembra 2007. godine.

Razmatranje ovog izvještaja već duže izaziva oštre rasprave parlamentarnih stranaka, tako da opozicija, ali i PDP, koji je u vladajućoj koaliciji, smatraju da revizija privatizacije u RS-u nije provedena na dobar način i da stoga treba da se smijeni predsjednik Komisije za reviziju privatizacije Borislav Bijelić.

Ovaj izvještaj je Vlada već jednom povukla iz skupštinske procedure, dok posebna sjednica na kojoj je trebalo da se razmatra samo to pitanje nije održana zbog neusvajanja dnevnog reda.

Na predloženom dnevnom redu sutrašnje sjednice je više prijedloga zakona, među kojima i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o privatizaciji državnog kapitala u preduzećima, po hitnom postupku; zatim Prijedlog zakona o izmjeni zakona o zaštiti životne sredine, Prijedlog zakona o veterinarstvu i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama porodičnog zakona.

Pred poslanicima će se naći i Nacrt zakona o sprječavanju sukoba interesa u organima vlasti RS-a, te nacrti zakona o porezu na nepokretnosti; o srednjem obrazovanju i vaspitanju; o preuzimanju akcionarskih društava; o sudskim taksama; o dopuni Zakona o radu – prijedlog Kluba poslanika SDA-SDP; te Nacrt zakona o izmjenama Zakona o provođenju odluka Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika ustanovljene u skladu s Aneksom 8. Općeg okvirnog sporazuma za mir Bosne i Hercegovine.

Na dnevnom redu je i Izvještaj o realizaciji Programa rješavanja problema raseljenih osoba, povratnika i izbjeglica za 2007. godinu; Informacija o odlukama o pomilovanju u 2007.; te Prijedlog politike zdravlja mladih RS-a za period od 2008. do 2012. i Prijedlog energetskog bilansa Republike Srpske za 2008. godinu.