"Nije problem Zlatko..."
151

Stevanović o propasti SDP-a na državnom nivou: Zbog sujete i kalkulacija nismo prepoznali dugoročni cilj

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
SDP kao najveća stranka Trojke koja koalira na državnom nivou nema nijednog delegata u državnom parlamentu. To je tema koju komentarišu mnogi političari, među kojima i oni koji pripadaju toj stranci. Jedan od njih je i Dragan Stevanović, potpredsjednik kantonalnog odbora stranke.

On je kazao kako partneri u ključnom momentu očigledno nisu shvatili šta treba biti dugoročni cilj. Objašnjava da je u državnom parlamentu važno imati one koji se za državu bore u sredinama gdje im je to onemogućeno.

"Mnogo je lakše biti Srbin ili Hrvat u Sarajevu, Zenici i Tuzli i boriti se za jedinstvenu BiH. Mnogo teže je to biti u bastionima HDZ-a u zapadnoj Hercegovini i SNSD-a u RS. Zbog toga ,ako me pitate kome bih prije dao glas u Parlamentu BiH, dao bih Lani Prljić, Ivanu Bobaru, Jugoslavu Brdaru, Aleksandru Vukoviću i Saši Grbiću. Gledajući dugoročne političke ciljeve za integraciju BiH, a ne trenutne političke kalkulacije (a to je principjelna politika) oni će uvijek imati prednost ispred mene, Igora, Davora, Zlatka, Damira i drugih kada su u pitanju organi BiH jer to ima veću političku težinu u borbi protiv politika HDZ-a i SNSD-a", napisao je na Facebooku.

Navodi kako SDP pokušava promijeniti takvu lošu politiku i ističe da nije problem u tome što je izabran Zlatko Miletić u Dom naroda BiH nego što lideri nisu prepoznali ključnu potrebu.

"U tome je dugo godina griješio SDP pod vodstvom Lagumdžije i sada sa teškom mukom i dosta sporo ispravljamo te greške,u tom griješe i ljudi koje svakog na svoj način cijenim - Željko Komšić, Damir Marijanović i Zlatko Miletić. Dakle, nije problem izbora Zlatka Miletića, koji je već izabran u Zastupnički dom gdje i pripada, u Dom naroda,problem je što za račun sujeta i sitnih kalkulacija (ne kažem da tu. eventualno nema udjela i pregovarački tim SDP) u ovom ključnom momentu nismo prepoznali taj dugoročni politički cilj", naveo je.

Na kraju se osvrnuo i na Stranku za BiH i NES, koji bi zbog neočekivanog izbora Miletića u državni Dom naroda, mogli ostati kratkih rukava prilikom raspodjele resora sa federalnog nivoa unutar Osmorke.

"Raspravljati o ovome sa SzBiH i NES uopšte nema smisla, oni nisu politički subjekti takvog tipa promišljanja, njihovo političko promišljanje ne ide dalje od trenutne kalkulacije", dodao je.