Nakon odluke Schmidta
109

Stevandić zakazao Kolegij NSRS-a: Odredit će termin sjednice na kojoj će raspravljati o izbornom zakonu

V. K.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić u 10 sati je zakazao sjednicu Kolegija skupštine na kojem će se utvrditi prijedlog dnevnog reda i termin održavanja 11. posebne sjednice NSRS-a.
Odluka dolazi samo dan nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo izmjene izbornog zakona što je izazvalo i brojne reakcije političkih zvaničnika u Bosni i Hercegovini.

Očekuje se kako će upravo na posebnoj sjednici NSRS-a zvaničnici raspravljati o Schmidtovoj odluci kao i o najavama o usvajanju entitetskog izbornog zakona.

Upravo je u utorak uoči Schmidtove odluke u javnosti objavljena i radna verzija izbornog zakona RS-a.

Radna verzija izbornog zakona uređuje i imenovanje organa za sprovođenje izbora, zaštitu izbornog prava, pravila ponašanja u izbornoj kampanji, finansiranje izborne kampanje, kao i druga pitanja od značaja za sprovođenje ovoga zakona.

Sjedište Republičke izborne komisije je u Banjaluci, ova komisija ima pečat u skladu sa zakonom, ima internet stranicu na kojoj se objavljuju svi izborni propisi, kao i sve druge odluke od značaja za izborni proces, i to u roku od 24 časa od donošenja odluke, piše u radnoj verziji izbornog zakona RS-a.

Birački spisak i izvod iz biračkog spiska su javni, dostupni na internet stranici Republičke izborne komisije i centru za birački spisak u gradu, odnosno opštini.

Prema radnoj verziji zakona, sredstva za sprovođenje izbora obezbeđuju se u budžetu Republike Srpske, grada i opštine zavisno od toga za koji nivo vlasti se sprovode izbori.