Plaća iz Sarajeva
136

Stevandić: Više volim Narodnu skupštinu RS-a od Parlamentarne skupštine BiH

Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Ujedinjene Srpske i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić rekao danas kako on više voli Narodnu skupštinu RS-a od Parlamentarne skupštine BiH. Inače, Stevandić svaki mjesec kao zastupnik u PSBiH iz džepova građana primi preko 5.000 KM.

Stevandić je na sjednici Narodne skupštine RS-a o Programu reformi rekao da studenti prve godine pravnog fakulteta u BiH znaju kako se donose odluke u BiH i da predstavnici RS-a služe da se te procedure definisane Dejtonskim mirovnim sporazumom poštuju.

On je istakao da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić bio u posjeti SAD-u i da su zvaničnici SAD-a kazali kako se ne prejudicira članstvo naše zemlje u NATO-u.

"Svi ozbiljni ljudi znaju da ćemo tu odluku donositi u NSRS ukoliko se bilo kakva odluka donese preglasavanjem u Predsjedništvu BiH", kazao je Stevandić.

Naveo je da je 2018. godine Predsjedništvo BiH donijelo Strategiju vanjske politike i da se u njoj kaže da je prioritet aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP) te da je u tom momentu član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda bio Mladen Ivanić iz PDP-a.

"Ne bih danas Dodiku branio leđa da je ovo dokument koji nas vodi u NATO. I engleska verzija, imamo je, potpuno odgovara suštinski ovome", rekao je Stevandić.

Kako kaže, u Programu reformi izbačeni su brojni pasusi koji su bili navedeni u ranijem ANP-u poput reforme policije. Zastupnicima je rekao da je jedna od najboljih stvari koja je učinjena usvajanje Rezolucije o vojnoj neutralnosti RS-a što je nazvao politikom sazrijevanja.

"Danas u Parlamentarnoj skupštini BiH niko nije lupao niti je bacao zastave. Valjda najviše volimo Narodnu skupštini RS. Ja je volim više nego Parlamentarnu skupštinu BiH. Međutim, nikoga tamo nisam gađao zastavama ili lupao od stolove", kazao je Stevandić.