Državni zastupnik
14

Stevandić: SDA-u će se obiti o glavu ukoliko blokira izbor Tegeltije

Klix.ba
Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nenad Stevandić poručio je Stranci demokratske akcije (SDA) da će im se "obiti o glavu" ukoliko namjeravaju blokirati izbor Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Prema ranijim izjavama zamjenice predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Borjane Krišto sjednica rukovodstva državnog organa zakonodavne vlasti trebala je biti održana danas, međutim do toga nije došlo. Naknadno je odlučeno da će sjednica Kolegija biti održana sutra, a sjednica Parlamenta Zastupničkog doma u četvrtak.

Stevandić smatra da je SDA godinu odugovlačila formiranje vlasti na državnom nivou sve dok ne izbalansira svoje interese poput partnerstva sa strankama iz RS-a, slanja Reformskog programa u NATO, kalkulisanja u Vladi FBiH i poravnavanja vlasti u kantonima.

"To je pravi primjer posmatranja države u svojoj stranačkoj mjeri. Veliku posljedicu imali smo i mi u RS-u. Na nivou kompletne BiH osjete se posljedice politike SDA. Na drugoj strani to može otvoriti rizične događaje koji mogu da se vrate jer neće oni uvijek biti u toj poziciji. Možda će drugi biti u poziciji da im vrate", rekao je Stevandić.

Kako kaže, ne zna kakav će alibi sada naći SDA za nesazivanje sjednice Zastupničkog doma PSBiH i na koji način misli okriviti parlamentarce iz RS-a za blokiranje. On je rekao da je godinu dana blokirana vlast jer Predsjedništvo BiH nije željelo imenovati Tegeltiju za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, a da se sada ponovo "oteže" s potvrđivanjem imenovanja Tegeltije.

"To će se obiti o glavu samo SDA. Ne mogu izmišljati da su svi drugi krivi dok se oni bave balansiranjem vlastitih interesa", kazao je Stevandić.

S obzirom na to da je kompletno imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH u isključivoj nadležnosti samo Zastupničkog doma PSBiH, Stevandića smo pitali da li pod tim "obiti o glavu" misli na mogućnost da političke stranke iz RS-a bez SDA dovrše proces formiranje državne vlade.

"Ja ne znam ima li SDA to u svom planu kako bi i oni počeli praviti kombinacije s partnerima iz RS-a. Mi iz RS-a ne želimo dolijevati ulje na vatru. Najvažnije je da imamo legitimnu vlast koja nije rezultat nekih projekcija političkih stranaka ili stranaca, a koja nema legitimitet", rekao je Stevandić.

Zaključio je riječima da vlast u BiH čak i ako se formira neće imati neku stabilnost, a da trenutni saziv Vijeća ministara BiH nema nikakav legitimitet.