Kršenje zakona u najavi
228

Stevandić prijeti secesijom RS-a ako Dodik bude pritvoren: Ima li tužilaštvo "materijal" za saučesnike i podstrekače?

D. Be.
Vlast u entitetu RS na narednoj sjednici skupštine namjerava treći put izglasati neustavni Zakon o nepokretnoj imovini RS-a, a koji je i visoki predstavnik stavio van snage.
Nakon što smo jučer pisali da bi predsjednik RS-a Milorad Dodik potpisom Ukaza, ako zakon bude izglasan, potencijalno opet prekršio krivični zakon, što bi moglo navesti tužitelje da traže čak i određivanje pritvora zbog straha od ponavljanja krivičnog djela, reagovao je i predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić rekao je za RTRS da bilo šta, što se tiče imovine i bilo kakva mogućnost pritvora ili ataka na sigurnost predsjednika RS-a, put je u nezavisnost Republike Srpske.

"Ne možete hapsiti predsjednika i otimati imovinu. Ali možete pokušati i na taj način dovesti do nezavisnosti Republike Srpske", poručuje Stevandić.

Ovime se sada otvara novo pitanje za Tužilaštvo BiH - da li postoje saučesnici i podstrekivači u kršenju zakona odnosno vršenju krivičnog djela.

"Ukoliko kršite Dejtonski sporazum, a zakone ne donose parlamenti, koji su zato nadležni po Venecijanskoj komisiji, nego neimenovani stranac, treba da znate da će se Republika Srpska protiviti ugnjetavanju", istakao je Stevandić.

Stevandićeva secesionistička prijetnja o nezavisnosti entiteta RS je samo jedna u nizu na koju ne reaguju nadležni organi, no tvrdnje da je najvažnije da se ovaj zakon ponovo usvoji zapravo govori da je u najavi novo nepoštovanje odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta, ali i Ustavnog suda BiH.

"Nama je najvažnije da ovaj zakon bude u meritumu donesen, da je on sličan evropskim zakonima i da se njemu s pravne strane nema šta prigovoriti. A sa strane sile mi smo spremni na sve", dodao je.

Da li će Tužilaštvo BiH proširiti predmet s novim imenima ili otvoriti novi ostaje da se vidi. "Materijal" svakodnevno proizvode vladajući u entitetu RS.