Nepokretna imovina
6

Stevandić o odluci Schmidta: U RS-u će primjenjivati ono što donese Narodna skupština

T. K.
Nenad Stevandić (Foto: D. S./Klix.ba)
Nenad Stevandić (Foto: D. S./Klix.ba)
Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić poručio je da će se u bh. entitetu RS primjenjivati ono što donese Narodna skupština, a ne Christian Schmidt.

Stevandić je naglasio da oni Schmidta ne priznaju, pa ga zato ne mogu ni suspendovati.

"Žao mi je što i mi njega ne možemo suspendovati i njegove odluke, zato što ga ne priznajemo", naveo je.

On je ustvrdio da OHR predstavlja kontinuitet pravnog nasilja i održavanje mehanizma političkog aperhejda. Smatra da je OHR vratio BiH nazad, kao i da je najnefunkcionalnija nakon svih odluka visokih predstavnika, nametanja i izmjena Ustava.

"Oni treba da odu i da ostave nas da se dogovorimo i da budemo pametni, da se ne tučemo međusobno i da ne ispunjavamo tuđe želje", rekao je.

Ocijenio je da su Sud BiH i OHR jedino mjesto gdje narodi ne treba da se dogovaraju već neko u njihovo ime može da nameće.

"To su generatori kriza i institucije koje ne daju narodima da se dogovore kako da najbolje žive zajedno jer uvijek jednima daju nadu da bi mogli da vladaju nad drugima", zaključio je.

Podsjećamo, Schmidt je suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini bh. entiteta RS koji je na snagu trebao stupiti sutra.

Schmidt je, tačnije rečeno, donio obavijest o primjeni naloga od 12. aprila 2022. na Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u RS, objavljen u Službenom glasniku RS 20. februara 2023.

Nalogom visokog predstavnika od 12. aprila 2022. godine prvobitno je suspendovan prethodni Zakon o nepokretnoj imovini za funkcionisanje javne vlasti u RS, koji je usvojen u februaru 2022. godine, a stavljen van snage Odlukom Ustavnog suda BiH od 22. septembra 2022. godine.

U navedenoj odluci, Ustavni sud je utvrdio da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost da uređuje pravnu materiju koja je predmet tog zakona.

Nalog od 12. aprila 2022. godine sada se primjenjuje na novi Zakon RS sa istim nazivom, što faktički znači da se primjena navedenog zakona obustavlja do konačne odluke Ustavnog suda BiH o njegovoj usklađenosti sa Ustavom BiH, odnosno dok Ustavni sud ne donese privremenu mjeru u vezi sa navedenim zakonom. Dok sud ne donese odluku u vezi s ovim pitanjem, mora se izbjeći bilo kakva pravna nesigurnost.

Visoki predstavnik je naglasio da se pitanje državne imovine ne može riješiti jednostranim mjerama i podsjetio sve donosioce odluka da je Parlamentarna skupština BiH pravo mjesto za rješavanje ovog pitanja.