Bio je i na sastanku
45

Stevandić kaže da stranci pokušavaju rasturiti dogovor postignut u Laktašima: Strani đavo ne miruje

N. V.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, koji je prisustvovao sastanku u Laktašima na kojem je državna koalicija napravila dogovor, prokomentarisao je da postoje nastojanja da sporazum bude srušen.
Stevandić je prokomentarisao plan usvajanja zakona, koji je postignut između vladajućih stranaka u RS-u, HDZ-a i Trojke, kazavši da su svi uvidjeli "značaj domaćeg dogovora".

"Prošla su tri dana od dogovora sa predsjednikom HDZ-a BiH i Trojkom. Bio sam skeptik, ali su na sastanku svi bili konstruktivni i odgovorni, svjesni značaja unutrašnjeg dogovora i stabilnosti", napisao je.

Takva izjava implicira da su sve strane saglasne da se stranci ne trebaju više uplitati u izborni proces, što stoji i u samom sporazumu koji je dogovoren (sve pada u vodu ako se stranci upletu). Međutim, to je suprotno stajalištu kakav je Trojka nedavno imala kada je pozivala Schmidta da nametne tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, koje im zasigurno odgovaraju. Međutim, te izmjene su nepoželjne za SNSD i HDZ, a od lidera Trojke više ne čujemo jasan stav o novom nametanju.

U drugom dijelu izjave, Stevandić nagovještava kako strani faktor pokušava pokvariti dogovor, što aludira na Schmidtovu odlučnost da ipak donese planirane tehničke izmjene Izbornog zakona.

"Ali đavo (uglavnom strani đavo) ne miruje. Dogovor se pokušava rasturiti i BiH uvesti u nered i sukobe", napisao je Stevandić na X-u.

U svojoj izjavi nije bio direktan, no ukoliko se vratimo i podsjetimo na to da u sporazumu stoji da ništa neće biti provedeno u slučaju stranog uplitanja, jasno je da Stevandić misli da stranci planiraju uplitanje u izborni proces što u konačnici znači rasturanje domaćeg dogovora.