"Imamo odgovor"
56

Stevandić kaže da će na proslavu 9. januara pozvati i Viktora Orbana

A. L.
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić kaže da ovaj bh. entitet "neće posustati pred pretnjama" i da će neustavni 9. januar proslaviti "veličanstveno" uprkos zabrani visokog predstavnika Christiana Schmidta.
Stevandić kaže da će proslava proći u prisustvu brojnih zvanica iz regiona i Evrope, a da je među njima mađarski premijer Viktor Orban.

Na zabranu proslave visokog predstavnika i Ustavnog suda Stevandić gleda kao na "malu pokvarenu namještenu utakmicu koju pokušavaju odigrati na teritoriji RS-a" ali kaže da je RS "iznad toga" i da "ima odgovor".

Podsjetimo, Schmidt je ranije rekao da je proslava 9. januara kao Dana Republike Srpske "jasan i direktan propust u sprovođenju odluka Ustavnog suda BiH, kao i odluka visokog predstavnika", te da nepoštovanje odluka tog suda predstavlja krivično djelo.

On je zatražio od visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borrella da izvrši pritisak iz Brisela na Beograd i Podgoricu kako funkcioneri Srbije i Crne Gore ne bi prisustvovali obilježavanju Dana RS.