BiH
0

Štete od suše na području USK-a 26,7 miliona KM

FENA
Prema dosadašnjim procjenama koje su urađene po nalogu Ministarstva poljoprivrede USK-a, štete zbog ovogodišnje suše u poljoprivrednoj proizvodnji procjenjuju se na 26,7 miliona KM.

Ukoliko se ništa ne poduzme, one će se povećavati, te bi za mjesec dana mogle dostići i 35 do 40 miliona maraka.

Ovo je za Fenu izjavio direktor Poljoprivrednog zavoda USK-a Smail Toromanović naglašavajući da je najviše pogođen kukuruz i druge krmne biljke, te povrće i voće.

Cijena kukuruza, na kojem se pričinjena šteta kreće između 50 i 70 posto, značajno je skočila i trenutno iznosi 0,70 KM, zbog čega je direktno ugrožena animalna proizvodnja.

S obzirom na to da Unsko-sanski kanton prednjači u proizvodnji mlijeka na području Federacije BiH, ali i cijele BiH, bitno je istaći da će se posljedice suše, odnosno štete u poljoprivrednoj proizvodnji neminovno odraziti i na proizvođače mlijeka.

Mljekari smatraju da cijena koja se po litri mlijeka kreće između 0,40 i 0,60 KM u odnosu na cijenu kukuruza nikako nije isplativa, te strahuju da će ne dobiju li pomoć, biti prinuđeni svoje farme zatvarati.

Na pojedinim parcelama zbog dugotrajne suše urod je potpuno uništen, a na oranicama uz Unu i druge rijeke poljoprivredne kulture su u nešto boljoj poziciji, pa su i štete manje, dok su u ostalim dijelovima kantona usjevi u jako lošem stanju.