{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Štete od prošlogodišnjih poplava u BiH 366 miliona KM

S
SRNA
2.6.2015. u 17:46
0
3
Štete od prošlogodišnjih poplava u BiH 366 miliona KM
0
Štete od prošlogodišnjih poplava u BiH 366 miliona KM
Foto: Arhiv/Klix.ba
Direktne i indirektne štete i gubici poljoprivrede u BiH u prošloj godini prouzrokovani katastrofalnim majskim poplavama procijenjeni su na 366 miliona KM, navodi se u godišnjem izvještaju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH iz oblasti poljoprivrede, ishrane i ruralnog razvoja za BiH za 2014. godinu.
U izvještaju, o kojem je danas upoznato Vijeće ministara BiH, ističe se da poljoprivredu u 2014. godini karakterišu i negativni trendovi u zasnivanju proizvodnje, odnosno zasijane površine smanjene su za 16.000 hektara ili tri odsto, a neobradive oranice povećane su za oko hiljadu hektara ili 6,3 odsto u odnosu na 2013. godinu.

Kada je riječ o proizvodnji primarnih poljoprivrednih proizvoda, nepovoljni vremenski uslovi negativno su uticali na ostvarivanje plana sjetve i očekivanih prinosa.

Iz Vijeća ministara BiH saopćeno je da je, osim negativnih rezultata ostvarenih u proizvodnji, za podsticaje poljoprivredi i ruralnom ravoju izdvojeno 139,1 milion KM ili za četiri odsto manje u odnosu na 2013. godinu.

Vijeće ministara BiH usvojio je izvještaj Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH o međunarodnoj pomoći u sektoru poljoprivrede, prehrane i ruralnog razvoja u 2014. godini u BiH, u kojem se navodi da su glavni donatori u ovom sektoru u BiH EU, Japan, Holandija, Švedska, Češka, Njemačka, SAD, Švicarska i UN.

Ističe se da mnoge države članice EU pružaju ciljanu pomoć u pojedinačnim sektorima, a da međunarodne finansijske institucije, kao što su Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj (IFAD) i Svjetska banka, daju kredite za razvoj poljoprivrede.

U izvještaju se navodi da su potrebni zajedničko djelovanje i podrška aktivnostima koje doprinose poboljšanju poslovnog okruženja u oblasti dostizanja standarda za plasman poljoprivrednih proizvoda na evropsko tržište i jačanja konkurentnosti, posebno za mlijeko i prerađevine od mlijeka, te meso, voće i povrće.

Među preprekama za usmjeravanje donatorske pomoći je i podrška ispunjavanju kriterijuma za članstvo u EU u oblastima poljoprivrede i ruralnog razvoja, bezbjednosti hrane, veterinarske i fitosanitarne politike, kao i nastavak aktivnosti na saniranju posljedica prirodnih nepogoda i rad na njihovoj prevenciji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: