Bijeljina
0

Štete od poplava - više desetina miliona maraka

SRNA
Bijeljina (Foto: Arhiv/SRNA)
Bijeljina (Foto: Arhiv/SRNA)
Načelnik opštine Bijeljina Mićo Mićić izjavio je danas da su poplave koje su početkom decembra zadesile Semberiju napravile štetu od nekoliko desetina miliona KM.

"Radimo na popisu poplavljenih kuća i do sada smo popisali 1.041 kuću, najviše u Dvorovima - 350, a ima ih nepopisanih još od 150 do 200. Stručna komisija je neprestano na terenu i popisuje štetu u svakom dvorištu i svakoj kući u koje je voda ušla", rekao je Mićić na konferenciji za novinare u Bijeljini.

On je napomenuo da u naselju Dvorovi vode ima još u nekim kućama i da se Civilna zaštita i sve raspoložive snage trude da riješe taj problem, te dodao da je trenutno jedan od prioriteta sanacija oštećenih kuća i 25 privrednih objekata u Bijeljini koji su pretrpjeli višemilionsku štetu, od kojih najveću Banja Dvorovi.

Mićić je najavio da će u utorak, 21. decembra, na tematskoj sjednici Skupštine opštine Bijeljina biti više podataka o stanju i procjenama šteta od poplava, te izrazio zadovoljstvo pokazanom solidarnošću među ljudima.

"Dobijali smo pomoć sa svih strana, iz brojnih gradova i preduzeća Republike Srpske /RS/, bratskih gradova - Kumanova i Kruševca, RiTE Ugljevik, Elektroprivrede RS i drugih subjekata", rekao je Mićić.

On je dodao da da će na sjednici Skupštine opštine Bijeljina u utorak biti sagledane sve mogućnosti i najbolji načini da se izađe iz teške situacije nastale poplavama, istakavši da će prioritetan pravac djelovanja biti sanacija oštećenih objekata.

"Danas smo dobili i prvih 50 aparata od Vlade RS za sušenje objekata. Radili smo već dezinfekciju objekata, a imamo problem sa niskim temperaturama i dovozom drva iz Srpca, Doboja, Prnjavora, iako smo već dovezli 600 kubika i podijelili ljudima", rekao je Mićić.
On je dodao da se od Vlade RS sada očekuje pomoć u parketu i ležajevima.

"Vlada Srpske je već donijela odluku da je pitanje nasipa na Savi i Drini u Semberiji pitanje koje se prioriteno i sistemski treba rješavati, jer se više ne smije dozvoliti da dođe do sličnih slituacija, s obzirom na klimatske promjene", rekao je Mićić i dodao da je u Semberiji poplavljeno i 10.000 hektara obradivih površina.

Govoreći o aktuelnom političkom stanju u Bijeljini, Mićić je ocijenio da lokalna samouprava djelima pokazuje da funkcioniše kao jedna od najbolje organizovanih u RS.

"Zadovoljstvo je što su se odbornici opozicije vratili u odborničke redove i shvatili da je snaga ove skupštinske većine velika, kao i snaga opštine i budžeta, a pogotovo što smo juče usvojili rebalans sa suficitom većim od četiri miliona KM", rekao je Mićić.

On je najavio da će u narednoj godini u Bijeljini biti započeta i nastavljena tri velika projekta, van sredstava budžeta, koji je juče usvojen u iznosu od 48 miliona KM.

"Ovi projekti, kanalizacija, gasifikacija kao i korištenje geotermalnih voda vrijedni su oko 50 miliona evra, što će biti realizovano kreditima i donacijama", rekao je Mićić.