Posjeta gradilištu
317

Šteta: Ove sedmice će biti isporučene tramvajske šine, na ljeto počinje gradnja pruge do Hrasnice

B. R.
Rekonstrukcija tramvajske pruge u Sarajevu (Foto: Klix.ba)
Rekonstrukcija tramvajske pruge u Sarajevu (Foto: Klix.ba)
Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta (SDP) je danas posjetio lokaciju na kojoj se vrši rekonstrukcija tramvajske pruge od Ilidže do Remize. Govorio je i o isporuci trolejbusa iz Bjelorusije te najavio početak gradnje tramvajske pruge do Hrasnice.

Na području Stupa je počelo betoniranje podloge na kojoj će biti postavljena tramvajska pruga. Šteta je ukazao da postoje različite prepreke u rekonstrukciji te da će zbog toga radovi biti završeni u augustu. Ranije je najavljivano da će to biti u maju. Nakon toga počinje rekonstrukcija od Remize do Mariji-Dvora koja bi trebala biti završena sljedeće godine kada je planiran početak isporuke novih tramvaja proizvođača Stadler.

Resorni ministar je naglasio da će ove sedmice biti isporučene šine. Tvrdi da rekonstrukcija nije počela, tramvajski saobraćaj bi se morao zaustaviti, jer pruga više nije bila sigurna. Prema njegovim riječima, osim što će nova tramvajska pruga, koja će koštati više od 20 miliona eura, biti sigurnija za korisnike tramvajskog prijevoza, bit će sigurnija i za druge učesnike u saobraćaju, jer se uz prugu gradi i odvod. Podsjetio je da stara tramvajska pruga nije imala odvod.

Na pitanje kako će se vršiti rekonstrukcija na raskrsnicama, naveo je da će se to uglavnom raditi noću i vikendom.

Izvođač radova je konzorcij kineskih kompanija China Shandong International Economic&Technical Cooperation Group Ltd. i China Railway No.10 Enginerring Group.

O isporuci trolejbusa iz Bjelorusije

Šteta se osvrnuo i na to da li će izgledne sankcije Bjelorusiji zbog ruskog napada na Ukrajinu utjecati na isporuku novih trolejbusa bjeloruskog proizvođača BKM. Prvi trolejbus, od njih 35, je isporučen krajem prošle sedmice.

"S predstavnicima BKM-a smo jutros imali online sastanak. Ugovorom je bilo dogovoreno da prvo vozilo bude isporučeno u februaru i to se desilo. Ugovorom je definirano da naredni mjesec budu isporučena još četiri vozila. Do augusta će se svaki mjesec isporučivati po pet, a u augustu 10 trolejbusa, što je svih 35 do septembra. Imamo obećanje da će vrlo brzo početi naredna isporuka", ukazao je.

Ukazao je da će se konsultovati s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), čijim kreditnim sredstvima su kupljeni trolejbusi, ako bude eventualnih poteškoća u isporuci. Očekuje da poteškoća ipak neće biti.

Govoreći o tome kako zaštiti nove trolejbuse i tramvaje od vandalizma, Šteta je poručio da građani moraju imati na umu da je to kupljeno njihovim novcem te da se prema tim vozilima trebaju odnositi kao prema svojoj privatnoj imovini.

Kako je kazao, posljednji pokušaj uništavanja vozila javnog prijevoza desio se sinoć, 27. februara, kada je grupa osoba zaustavila tramvaj želeći šarati po njemu. Istakao da se desio incident nakon što ih je vozač pokušao spriječiti u tome - vozač je lakše povrijeđen.

"U ljeto sigurno počinje gradnja pruge do Hrasnice"

Šteta tvrdi da će u ljeto ove godine, kako je kazao, sigurno početi gradnja tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice.

"To je definitivno i tu nema odstupanja. U decembru smo raspisali javni poziv za nadzor. Ovaj projekat također provodimo saradnjom s EBRD-om i vrlo brzo bi trebao biti raspisan tender za izvođača, a to bi trebalo biti već sljedeći mjesec", rekao je.

Potcrtao je da je procjena da će gradnja pruge trajati godinu i po.