BiH
0

Stern: Tajni zatvori na području američke baze u Tuzli

FENA
U aferi oko američkoga tajnog zatvora u Tuzli i otmice Egipćanina Abdela Halima K. povećava se pritisak na njemačku vladu, objavila je njemačka štampa.

Hamburški magazin Stern objavio je u četvrtak u svome izdanju da je organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International već u oktobru 2003. godine u jednom pismu koje je upućeno i na adresu njemačke vlade kritizirala zatvorsku praksu mirovnih snaga SFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Amnesty je govorio o ilegalnim hapšenjima osoba koje su navodno osumnjičene za terorizam, te o zlostavljanju zatvorenika. Prema informacijama magazina Stern, tadašnja savezna vlada na tu kritiku nije reagirala mada je Njemačka imala vodeću ulogu u vrijeme SFOR-a.

Prema informacijama Sterna, šest vojnika elitne američke jedinice Special Forces Commande je 25. septembra 2001. godine u jednom hotelu u Sarajevu, pod za sada još nerazjašnjenim okolnostima, uhvatilo Egipćanina Abdela Haliama K., koji inače živi u blizini Muenchena, i prebacilo ga u zatvor u Tuzli.

Vojnici koji su djelovali u ime SFOR-a nisu imali nalog za hapšenje, razvalili su vrata batovima i kundacima nanijeli teške ozljede Egipćaninu.

Jedan glasnogovornik SFOR-a početkom oktobra 2001. obrazložio je ovo hapšenje sumnjom da Abdel Halim K. pomaže terorističke aktivnosti. Prema informacijama magazina Stern ta sumnja pokazala se neosnovanom.

U jednom povjerljivom izvještaju njemačke objavještajne službe BND, koji se nalazi u posjedu Sterna, u zatvoru u Tuzli su tamošnji zatvorenici bili pretučeni.

Jedan prevodilac BND-a zajedno s dvojicom službenika njemačkog kriminalističkog ureda posjetio je taj zatvor ujesen 2001. godine. Sva trojica su vidjela zatvorenike smještene u kontejnerima u kojima ih se mučilo uskraćivanjem spavanja. Jedan od službenika kriminalističkog ureda o tome je sastavio informaciju koja je upućena u kancelarov ured.

Za sada njemačka vlada nije komentirala ove tvrdnje objavljene u magazinu Stern, prenosi DW, te nije odgovorila na pitanje da li je tadašnji šef kancelarovog ureda a današnji ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier znao za postojanje tajnih zatvora u kojima su mučeni zatvorenici na području američke vojne baze u Tuzli.