{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stepenište Kaptol posvećeno pjesnicima koji su "voljeli, živjeli i bolovali Sarajevo"

5.4.2013. u 22:27
2
15
Stepenište Kaptol posvećeno pjesnicima koji su "voljeli, živjeli i bolovali Sarajevo"
2
U Sarajevu je učeničkim recitacijama svečano otvoreno obnovljeno stepenište Kaptol, posvećeno sedmorici pjesnika važnih za ovaj grad.
Otvaranju obnovljenog stepeništa prisustvovalo je oko 50 građana svih dobi, a učenici Osnovne škole Safvet-beg Bašagić recitovali su stihove Maka Dizdara i Izeta Sarajlića.

"Divno je biti u gradu koji je odlučio da slavi svoje pjesnike. Čestitam na prvom stepeništu sedam pjesnika koji su voljeli, živjeli i bolovali Sarajevo", izjavila je književnica Ferida Duraković i u ime svih sarajevskih pjesnika zahvalila Općini Centar i Dini Šamić koja je iznijela čitavu ideju.

Na stepeništu je napravljeno sedam odmarališta sa stihovima pjesnika Izeta Sarajlića, Nasihe Kapidžić-Hadžić, Tina Ujevića, Maka Dizdara, Velimira Miloševića, Bisere Alikadić i Darija Džamonje.

Služba za upravu za prostorno uređenje i komunalne poslove bila je na čelu čitavog posla, u saradnji sa Zavodom za izgradnju Kantona Sarajevo, firmom IN i Arhitektonskim biroom Firma.

Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević najavio je da će se i ubuduće truditi da se grade "ovako lijepe stvari, kako bi naš grad bio ljepši".

"Udruženje pisaca BiH je odabralo stihove i pjesnike. Čitavu scenu i raspored gdje će šta biti su zamislile dvije mlade arhitektice, Dina i Nermina. Ovo je prvih sedam pjesnika koje je Udruženje pisaca odabralo. Ukoliko budemo imali još ovakvih projekata, ići ćemo i dalje. Radovi su trajali sedam-osam mjeseci. Bilo je problema zbog podzemnih instalacija, a sanirano je i klizište. Sve je vrlo kvalitetno urađeno, a uloženo je oko pola miliona KM", izjavio je za Klix.ba Bećirević.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: