|

Steinmeier: Došlo vrijeme da bh. političari preuzmu odgovornost

Steinmeier: Došlo vrijeme da bh. političari preuzmu odgovornost
0
F
FENA
3.7.2006. u 13:10
0
komentara
0

dijeljenja
Steinmeier: Došlo vrijeme da bh. političari preuzmu odgovornost
Njemačka će od 1. januara naredne godine preuzeti predsjedavanje Evropskom unijom, a BiH računa da u Njemačkoj ima prijatelja, jer su međusobni odnosi izuzetno dobri, izjavio je danas u Sarajevu ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić nakon susreta s njemačkim kolegom Frankom Walterom Steinmeierom.
Ivanić je naglasio da je Njemačka puno učinila za BiH, za obnovu zemlje, zatim angažmanom putem OHR-a, nevladinih organizacija, slanjem vojnika, te dodao da veliki broj ljudi iz BiH u Njemačkoj može podstaći širenje prijateljstva i jačanja poslovnih veza između dviju zemalja.

On je informirao Steinmeira o tome dokle se došlo u pregovorima o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s EU, pri čemu najveći problem predstavlja zastoj u reformi policije.

Šef bh. diplomatije je iznio stav da političke ličnosti u BiH moraju sjesti što prije, po mogućnosti prije izbora, i postići sporazum o reformi policije.

Steinmeir, kome je ovo prva službena posjeta BiH, također je kazao kako BiH s Njemačkom ima tradicionalno dobre i prijateljske odnose, pri čemu se nada da će veliki broj izbjeglica koje su tokom rata boravile u Njemačkoj, a kasnije se vratile u BiH, doprinijeti budućem razvoju bilateralnih odnosa.

Njemački minsitar je osobno uvjeren da odlični odnosi između dviju zemalja predstavljaju dobar temelj za razvijanje saradnje, posebno u oblasti ekonomije.

Istasknuvši da je vrijeme pred izbore svugdje teško, Steinmeier je kazao kako se nada da će nakon izbora BiH dobiti funkcionalnu vladu, koja će voditi ka napretku, posebno u reformama ustava i policije.

On smatra kako je 11 godina nakon Daytona došlo vrijeme da bh. političari preuzmu odgovornost i da se provede odluka o zatvaranju OHR-a.

Kada je u pitanju njemačko preuzimanje predsjedništva Evropske unije, Steinmeier je naglasio da je važno da su pregovori o SAA napredovali i da se u prvoj polovini naredne godine, za vrijeme njemačkog predsjedavanja, napravi taj odlučujući korak.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.