{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Steinmeier: Budućnost Evrope ne bi trebalo da određuju populističke partije

S
26.5.2014. u 20:49
0
10
Steinmeier: Budućnost Evrope ne bi trebalo da određuju populističke partije
0
Steinmeier: Budućnost Evrope ne bi trebalo da određuju populističke partije
Frank-Walter Steinmeier (Foto: Anadolija)
Ministar vanjskih poslova Njemačke Frank-Walter Steinmeier izjavio je danas da razumne partije zainteresovane za uspjeh integrisane Evrope moraju osigurati da evropsku budućnosti ne određuju populističke i nacionalističke stranke koje su dobile više glasova nego na ranijim izborima za Evropski parlament.
Steinmeier je izrazio zabrinutost zbog činjenice da će u novom sazivu Evropskog parlamenta biti previše populističkih i nacionalnih partija, ističući kao primjer rezultat koji je ostvario Nacionalni front Marine Le Pen u Francuskoj, ali i Nacionaldemokratska partija u Njemačkoj koja je dobila poslanika.

"Što se mene i moje partije tiče, relativno smo zadovoljni rezultatima izbora u Njemačkoj, jer smo dobili 6,5 posto glasova više u odnosu na ranije glasanje za Evropski parlament. To je dobar rezultat koji me raduje", rekao je Steinmeier na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Komentarišući izbore u Ukrajini, Steinmeier je rekao da se s obzirom na situaciju u posljednjih nekoliko sedmica može sa zadovoljstvom konstatovati da je jučer glasanje uopšte provedeno.

"Moramo biti sretni i da je jučerašnji izborni dan protekao bez krvoprolića. Ko je pratio situaciju u proteklom periodu mora biti srećan da je sve odlučeno još u prvom krugu", rekao je njemački ministar inostranih poslova.

Steinmeier je naglasio se ne može prešutjeti činjenicu da mnogi u Lugansku i Donjecku nisu mogli glasati, ali i da je uprkos toj činjenici, u Ukrajini odziv bio realativno visok.

"Nisam imao mogućnost da kontaktiram sa predstavnicima OEBS-a, tako da ne mogu dati konačnu ocjenu", rekao je Steinmeier, ističući da je bitno da je izabran predsjednik koji bi trabalo da radi na tome da se jaz između istoka i zapada te zemlje smanji i prevaziđe.

Njemački ministae vanjskih poslova smatra da će od velike pomoći biti stav Rusije da poštuje izbor Ukrajinaca i razgovara sa novim predsjednikom.

"U proteklom periodu uvijek smo ukazivali na to da onaj koji osporava nečiji legitimitet mora imati i najveći interes u uspostavljanju novog legitimiteta. Početak novog legitimiteta ostvaren je izborom predsjednika i od velike pomoći je stav Rusije da respektuje taj izbor", rekao je Steinmeier.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: