{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Štednja građana dostigla 4,8 milijardi KM

F
30.10.2007. u 17:53
0
0
Štednja građana dostigla 4,8 milijardi KM
0
Štednja građana dostigla 4,8 milijardi KM
CBBiH
Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) svim građanima čestita 31. oktobar – Svjetski dan štednje i saopćava da ovaj dan građani BiH obilježavaju sa najvećim zabilježenim iznosom štednih uloga do sada.
Štednja građana Bosne i Hercegovine je na dan 30. septembra 2007. godine dostigla 4,8 milijardi KM, što u odnosu na isti period prethodne godine predstavlja povećanje od približno milijardu KM, odnosno, 26,5%. Nivo štednje od 4,8 milijardi KM znači da se štednja od 2000. godine povećala šest puta. Osim povećanja ukupnog nivoa štednje, primjetno je da je došlo do povećanja štednih uloga u konvertibilnim markama, te da se odnos štednje u domaćoj i stranoj valuti polako mijenja u korist konvertibilne marke.

"Kontinuirano povećavanje nivoa štednih uloga, kao i povećanje štednje u konvertibilnim markama nedvojbeno pokazuje da građani vjeruju u stabilnost konvertibilne marke i u bankarski sektor BiH", izjavio je guverner CBBiH Kemal Kozarić.

No, i pored brže stope rasta štednje u domaćoj valuti, učešće štednje u stranoj valuti u ukupnoj štednji je još uvijek dosta veliko sa približno 67%. Oročeni i štedni depoziti građana su na dan 30. septembra 2007. godine iznosili su 2,73 milijarde KM, odnosno oko 56% od ukupne štednje, dok se ostatak odnosio na depozite po viđenju građana, odnosno, oko 44% od ukupne štednje. Ovo predstavlja približno isti odnos oročenih i štednih depozita i depozita po viđenju koji je zabilježen u istom periodu prošle godine.

Pozitivan trend u porastu štednje je ohrabrujući, jer daje osnovicu bankarskom sektoru za investiranje u proizvodne projekte. Treba napomenuti da se počinju razvijati i drugi načini štednje, kao što su životna osiguranja, što čini ukupni nivo štednje većim od depozita u bankama.

„Uz želje da što više naših građana bude u prilici da još više štedi, što će im omogućiti bolji životni standard, CBBiH im čestita Svjetski dan štednje, 31. oktobar“ rekao je guverner Kozarić.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: