|

Štednja građana dostigla 4,8 milijardi KM

Štednja građana dostigla 4,8 milijardi KM
0
F
FENA
30.10.2007. u 17:53
0
komentara
0

dijeljenja
Štednja građana dostigla 4,8 milijardi KM CBBiH
Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) svim građanima čestita 31. oktobar – Svjetski dan štednje i saopćava da ovaj dan građani BiH obilježavaju sa najvećim zabilježenim iznosom štednih uloga do sada.
Štednja građana Bosne i Hercegovine je na dan 30. septembra 2007. godine dostigla 4,8 milijardi KM, što u odnosu na isti period prethodne godine predstavlja povećanje od približno milijardu KM, odnosno, 26,5%. Nivo štednje od 4,8 milijardi KM znači da se štednja od 2000. godine povećala šest puta. Osim povećanja ukupnog nivoa štednje, primjetno je da je došlo do povećanja štednih uloga u konvertibilnim markama, te da se odnos štednje u domaćoj i stranoj valuti polako mijenja u korist konvertibilne marke.

"Kontinuirano povećavanje nivoa štednih uloga, kao i povećanje štednje u konvertibilnim markama nedvojbeno pokazuje da građani vjeruju u stabilnost konvertibilne marke i u bankarski sektor BiH", izjavio je guverner CBBiH Kemal Kozarić.

No, i pored brže stope rasta štednje u domaćoj valuti, učešće štednje u stranoj valuti u ukupnoj štednji je još uvijek dosta veliko sa približno 67%. Oročeni i štedni depoziti građana su na dan 30. septembra 2007. godine iznosili su 2,73 milijarde KM, odnosno oko 56% od ukupne štednje, dok se ostatak odnosio na depozite po viđenju građana, odnosno, oko 44% od ukupne štednje. Ovo predstavlja približno isti odnos oročenih i štednih depozita i depozita po viđenju koji je zabilježen u istom periodu prošle godine.

Pozitivan trend u porastu štednje je ohrabrujući, jer daje osnovicu bankarskom sektoru za investiranje u proizvodne projekte. Treba napomenuti da se počinju razvijati i drugi načini štednje, kao što su životna osiguranja, što čini ukupni nivo štednje većim od depozita u bankama.

„Uz želje da što više naših građana bude u prilici da još više štedi, što će im omogućiti bolji životni standard, CBBiH im čestita Svjetski dan štednje, 31. oktobar“ rekao je guverner Kozarić.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.