{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Štediše uputile zahtjev Predsjedništvu BiH za zaštitu ustavnosti

F
26.7.2007. u 13:00
0
0
Štediše uputile zahtjev Predsjedništvu BiH za zaštitu ustavnosti
0
Štediše uputile zahtjev Predsjedništvu BiH za zaštitu ustavnosti
Udruženje za zaštitu deviznih štediša BiH uputilo je članovima Predsjedništva BiH zahtjev za pokretanje postupka zaštite ustavnosti deviznih štediša u vezi s kršenjem njihovih prava na imovinu, prava na suđenje pred nezavisnim sudom u razumnom roku i diskriminacijom koju generira Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje.
Udruženje u pismu navodi kako je Vijeće ministara ovaj zakon uputilo parlamentu BiH i da je prošao prvo čitanje u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje, koji je pripremilo Vijeće ministara, po mišljenju štediša, proizvodi daleko teže posljedice po štediše u odnosu na osnovni zakon i prijedlog zakona koji je dostavio poslanik Tihomir Gligorić.

Nakon dvije i po godine "ležanja" na Sudu BiH tužbe za utvrđenje prava štediša, ovaj sud je predmet uputio na Općinski sud Sarajevo.

U novonastalim okolnostima Udruženje za zaštitu deviznih štediša u BiH je ocijenilo da ne postoji adekvatan sistem zaštite prava deviznih štediša u BiH što je rezultiralo svakidašnjim slanjem na desetke tužbi Sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Članovi Predsjedništva, kojima se po Poslovniku Parlamentarne skupštine dostavljaju svi zakoni prije usvajanja, imaju ustavnu zadaću sprječavanja kršenja ustavnosti, navodi Udruženje i apelira da se spriječi usvajanje ovakvih rješenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: