{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Štediše uputile zahtjev Predsjedništvu BiH za zaštitu ustavnosti

F
26.7.2007. u 13:00
0
0
Štediše uputile zahtjev Predsjedništvu BiH za zaštitu ustavnosti
0
Štediše uputile zahtjev Predsjedništvu BiH za zaštitu ustavnosti
Udruženje za zaštitu deviznih štediša BiH uputilo je članovima Predsjedništva BiH zahtjev za pokretanje postupka zaštite ustavnosti deviznih štediša u vezi s kršenjem njihovih prava na imovinu, prava na suđenje pred nezavisnim sudom u razumnom roku i diskriminacijom koju generira Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje.
Udruženje u pismu navodi kako je Vijeće ministara ovaj zakon uputilo parlamentu BiH i da je prošao prvo čitanje u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje, koji je pripremilo Vijeće ministara, po mišljenju štediša, proizvodi daleko teže posljedice po štediše u odnosu na osnovni zakon i prijedlog zakona koji je dostavio poslanik Tihomir Gligorić.

Nakon dvije i po godine "ležanja" na Sudu BiH tužbe za utvrđenje prava štediša, ovaj sud je predmet uputio na Općinski sud Sarajevo.

U novonastalim okolnostima Udruženje za zaštitu deviznih štediša u BiH je ocijenilo da ne postoji adekvatan sistem zaštite prava deviznih štediša u BiH što je rezultiralo svakidašnjim slanjem na desetke tužbi Sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Članovi Predsjedništva, kojima se po Poslovniku Parlamentarne skupštine dostavljaju svi zakoni prije usvajanja, imaju ustavnu zadaću sprječavanja kršenja ustavnosti, navodi Udruženje i apelira da se spriječi usvajanje ovakvih rješenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: