BiH
0

Štediše traže da se Meddžida Kreso i dvoje sudija udalje iz pravosuđa

FENA
Udruženje za zaštitu deviznih štediša u Bosni i Hercegovini podnijelo je pritužbu disciplinskom tužiocu u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH protiv predsjednice Suda BiH Meddžide Kreso, sutkinje Jasmine Oručević-Čohadžić i sudije Davora Žilića, saopoćeno je danas iz tog udruženja.

Na prijedlog Upravnog odbora, Skupština Udruženja sazvana za 19. novembar zatražit će da se ovim sudijama zabrani rad u pravosuđu, saopćeno je također.

Udruženje je danas predalo i pismo članovima Predsjedništva BiH, tražeći da u novom sazivu Vijeća ministara BiH bude onemogućeno učešće Draganu Vrankiću, aktuelnom državnom ministru finansija i trezora i Ljerki Marić, bivšoj ministrici i Vrankićevom zamjeniku Fuadu Kasumoviću.

Udruženje je prethodno na pres-konferenciji 13. novembra u Sarajevu za 19. novembar najavilo održavanje svoje Skupštine u Sarajevu, a nakon toga mirne proteste pred sjedištem predstavništva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ispred Ustavnog suda BiH, američke ambasade i Ureda visokog predstavnika.

Predsjednica Upravnog odbora Udruženja Amila Omersoftić uime Udruženja označila je aktuelnog ministra finansija i trezora u Vijeću ministara BiH Dragana Vrankića kao čovjeka koji u ovom trenutku snosi najveću odgovornost za stotine hiljada obespravljenih starih deviznih štediša. Kao bivšeg ministra finansija u Vladi FBiH, Udruženje ga optužuje za niz malverzacija, a kao jednu od njih navodi Vrankićevo nedonošenje provedbenih akata o vraćanju devizne štednje građana na račune banaka te nastavak primjene neustavnih zakonskih odredbi. Prema navodima Udruženja, time je Vrankić ostavio vlasnike štednje bez kontrole nad njihovim novcem i omogućio zloupotrebe ovom imovinom u postupku privatizacije.

Udruženje optužuje i Vrankićevog zamjenika Fuada Kasumovića kao saučesnika u ovim malverzacijama.

"Za tri godine miješanja u prava vlasništva deviznih štediša, pri čemu su najveći krivci Dragan Vrankić, Ljerka Marić i Fuad Kasumović, po osnovu redovnih kamata je proizvedena šteta od 247 miliona KM.

Ako se uzme u obzir da je Evropski sud u predmetu Ruža Jeličić, jedne od deviznih štediša, utvrdio materijalnu štetu 400 eura za godinu po žrtvi, kolika će tek šteta nastati namjernom proizvodnjom stotina hiljada žrtava", saopćilo je danas Udruženje za zaštitu deviznih štediša u BiH.

Obrazlažući pritužbu VSTV-u protiv predsjednice Suda BiH Meddžide Kreso, sutkinje Jasmine Oručević-Čohadžić i sudije Davora Žilića, Amila Omersoftić je na pres-konferenciji 13. novembra kazala da je u novembru 2004. Udruženje uložilo žalbu koja je od decembra te godine do maja 2007. zadržavana u Sudu BiH da bi je taj sud, ne obavijestivši Udruženje, poslao poštom Općinskom sudu u Sarajevu s preporukom da se oglasi nenadležnim i odbaci tužbu.

Tako je i bilo, pa je Udruženje uložilo žalbu Kantonalnom sudu u Sarajevu, a u februaru ove godine Ustavnom sudu je uložena apelacija. Udruženje sada zahtijeva da Ustavni sud osigura da se po njegovoj tužbi vodi postupak, rekla je još Omersoftić.

«Prema našoj ocjeni, Sud BiH je namjerno zadržavao predmet 2,5 godina da bi dao vremena Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH da donesu Zakon o izmirenju obaveza po staroj deviznoj štednji u aprilu 2006., a u septembru 2007. izmjene Zakona s ciljem da se spriječi vođenje postupka na osnovu tužbe Udruženja i stotina hiljada starih deviznih štediša.

«Bilo da je posrijedi nesposobnost ili namjerna zloupotreba položaja, mislimo da ovim sudijama nije mjesto u Sudu te Udruženje očekuje odluku disciplinskog tužioca kojom će im biti izrečena zabrana rada u pravosuđu», riječi su Amile Omersoftić.