{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Štediše ne odustaju od potraživanja novca od Ljubljanske banke

N
NINA
20.8.2005. u 15:29
0
0
Štediše ne odustaju od potraživanja novca od Ljubljanske banke
0
Štediše ne odustaju od potraživanja novca od Ljubljanske banke
Na današnjoj sjednici Upravnog odbora Udruženja građana za povrat stare devizne štednje u BiH i dijaspori istaknuto je da se od Slovenije jedino traži da vrati uloženi novac deponiran u Ljubljani.
Naime, na sjednici je prezentirana dokumentacija iz koje je vidljivo da je Ljubljanska banka još 1. augusta 1990. iz tadašnje Narodne banke Jugoslavije u glavni grad Slovenije, odnosno njenu Narodnu banku, prebacila uloge prikupljene u BiH u iznosu od 276 miliona i 330.846 mraka.

''Oni ga imaju i ne vidim razlog zbog kojeg već dugi niz godina odugovlače s tim”, kazao je Ale Lizalovic, predsjednik Upravnog odbora udruženja.

Prema logici stvari, time je Narodna banka Slovenije postala žirant ove štednje i kada se ovoj brojki dodaju ugovorene kamate, dolazi se do svote od oko 300 miliona maraka koje je Ljubljanska banka dužna građanima BiH.

Istaknuto je da Udruženje za zaštitu deviznih štediša, koje okuplja više od milion članova u BiH, traži od države da donese krovni zakon za rješavanje problema njihove stare devizne štednje kako bi građani u cijeloj zemlji bili jednaki pred zakonom.

Kako je rečeno, smatraju da su njihovi ulozi u Ljubljanskoj banci potpuno čisti i da bi trebali do njih doći vrlo brzo budući da je ova banka svoj novac povukla iz Beograda još 1991.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: