BiH
0

Štediše najavljuju proteste u septembru

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Predsjednik Upravnog odbora Udruženja građana za povrat stare devizne štednje u BiH i dijaspori Svetozar Nišić rekao je danas da će članovi ovog udruženja organizovati proteste i blokadu banaka u BiH uključujući i Centralnu banku BiH ukoliko do septembra, za kada je zakazana sjednica Generalne skupštinu Udruženja, ne budu ubrzane aktivnosti na povratu stare devizne štednje.

"Aktivnosti koje preduzimaju vlasti BiH ne idu onim tempom kojim su obećavali i donosili odluke u Predstavničkom i Domu naroda Parlementarne skupštine BiH", rekao je Nišić novinarima u Banjaluci nakon sjednice proširenog Upravnog odbora Udruženja.

On je naglasio da nisu ispoštovani rokovi koje su oba doma parlamenta BiH postavili za formiranje radne grupe koja bi radila na izradi novog zakona o povratu stare devizne štednje, kao i da nekoliko radnih grupa koje su bile formirane nisu ništa uradile da istraže gdje je nestala devizna štednja. 

Nišić tvrdi da Udruženje građana za povrat stare devizne štednje u BiH i dijaspori ima saznanja da je sukcesijom imovine bivše Jugoslavije u BiH ušlo oko 1,6 milijardi KM i da je taj novac, kako je rekao, potrošen u neke druge svrhe, a da članovima Udruženja nije obrazloženo ko i na koji način je trošio taj novac.
		
On je rekao da su banke, koje su nasljednice banaka u kojima je bila stara devizna štednja, u posljednje vrijeme potvrde o visini stare devizne štednje naplaćivale po 100 i 200 KM.