Izabran logo projekta
31

Staze Sarajevo Olympic Bike Parka ucrtane na kartu

FENA
Uokviru aktivnosti na realizaciji projekata prekogranične saradnje općina iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva, u toku su aktivnosti na realizaciji projekta "Sarajevo Olympic Bike Park".

Radi se o projektu biciklisitičke staze koja će povezivati olimpijske planine Bjelašnicu, Igman, Jahorinu i Trebević. Ukupna dužina staza je oko 600 kilometara i staze su već ucrtane u kartu, a izabran je i logo Olympic Bike Parka.

U cilju razvoja biciklističkog turizma na planinama Bjelašnica, Igman, Jahorina i Trebević, načelnici općina Stari Grad, Hadžići, Ilidža, Istočni Stari Grad, Pale, Trnovo FBiH i Trnovo RS, u oktobru prošle godine potpisali su Memorandum o razumijevanju, u okviru Programa SeeNet i uz podršku tehničkog partnera iz Italije - asocijacije CHAV.

-Radi se o zajedničkom projektu za područje naše šire regije, planine Jahorina, Bjelašnica, Igman i Trebević, tako da se odlučilo o izgradnji biciklističkih staza za rekreativce i malo strmije staze na Igmanu, Bjelašnici i Jahorini gdje bi se organizirala takmičenja - kazao je Agenciji Fena Slavko Kujundžić, stručni savjetnik u kabinetu načelnika Općine Pale.

Ušlo se u realizaciju ovog projekta kojim su pored općina iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva uključeni i biciklistički klubovi na području Sarajeva i Pala, Olimpijski centar Jahorina i ZOI84, kazao je Kujundžić.

A kako bi se javnosti i donatorima prezentirali budući Sarajevo Olympic Bike Park, već su održane promotivne biciklističke ture Igman-Bjelašnica, te Jahorina-Trebević.

Projekt "Sarajevo Olympic Bike Park" se provodi uz saglasnost svih navedenih općina. Potpisani su memorandumi i općine će učestovati u finansiranju sa oko 2.500 do 3.000 KM, a za ostala sredstava se traže donator.

-Najverovatnije će se ići prema IPA fondovima i ostalim fondovima zemalja članica Evropske unije. Budžet projekta je nekoliko stotina hiljada eura, tako da se radi o značajnim sredstvima koje ne mogu općine same finansirati - kazao je Kujundžić, dodavši kako je "projekt u fazi pripreme aplikacije prema donatorima".

S proljeća se očekuju aktivnosti na terenu, odnosno obilježavanje staza sa sredstvima koje su obezbjedile općine kroz svoj budžet prilikom potpisivanja memoranduma.

Kujundžić je naglasio kako sa sigurnošću ne može precizirati kada bi projekt mogao biti završen, ali je izrazio nadu da se završetak ovog projekta može očekivati do početka omladinskog zimskog festivala 2017. godine.

Prema njegovim riječima, osnovni smisao ovog projekta je da se promoviše ova vrsta sporta, koja je u Evropi, pogotovo u alpskim zemljama dobro organizirana, da se povežu ljudi i resursi, biciklisti, rekreativci i da se ostvari određena dobit od tog vida sporta.

"Sarajevo Olympic Bike Park" je integrisani sistem infrastruktura i usluga koji će omogućiti biciklistima da provedu kvalitetan, aktivan odmor na planinama, a pored biciklističkih staza podrazumijeva i dodatne usluge kao što su najam bicikla, servis, popravka itd. Biciklistima će biti omogućena vožnja u različitim disciplinama: cross country, downhill i freeride.