BiH
0

Staza mira od Nezuka do Potočara dobit će infrastrukturne objekte

FENA
Program obilježavanja 17. godišnjice genocida nad Bošnjacima u zaštićenoj zoni Srebrenica završen je danas simboličnim gestom otvaranja "Staze mira" u Nezuku.

"Staza mira je pilot-projekt u okviru projekta koji se zove Evropski put sjećanja, a tiče se osposobljavanja staze od Memorijalnog centra Potočara izradom infrastrukturnih projekata koji će omogućiti svim zainteresiranim koji žele da prođu stazom smrti kojom su prošli preživjele žrtve genocida u Srebrenici, u bilo koje godišnje doba", kazao je Feni predsjednik Pododbora za "Marš mira" Muhamed Duraković.

Također ovaj projekt, po Durakovićevim riječima, ima nakanu i da pomogne lokalnom stanovništvu samim tim što će u ovaj projekt biti uložen novac u izradu infrastrukture, koju će lokalno stanovništvo od Nezuka do Potočara moći da koristi tokom čitave godine.

Otvaranju "Staze mira" u Nezuku, prisustvovali su zvaničnici općina Srebrenica i Sapna, predstavnici bh. i druženja nevladinog sektora iz inostranstva, kao i predstavnici boračke populacije, koji su bili uključeni u projekt izgradnje "Staze mira".

U okviru Programa obilježavanje 17. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zove UN-a" Srebrenica, koji je počeo 27. juna i trajao do danas, bilo je organizirano niz aktivnosti.

U "Maršu mira" koji je organiziran u znak sjećanja i odavanja počasti žrtvama genocida u Srebrenici 1995. godine, učestovalo je 7.500 ljudi.

A 11. jula više od 30.000 članova porodica žrtava genocida, prijatelji, komšije i građani iz BiH okupili su se u Memorijalnom centru Potočari, gdje je klanjana zajednička dženaza za 520 identifikovanih Bošnjaka koji su ukopani u Potočarima.