Milorad Dodik
0

'Stavovi Srbije identični sa stavovima RS'

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik rekao je da su stavovi Srbije i Rusije u pogledu Dejtonskog sporazuma gotovo identični stavovima RS.

"Ti stavovi su da BiH treba da ide dalje, da je Dejtonski sporazum garant mira i stabilnosti, da sve što se dešava u pogledu bilo kakvih promjena treba da bude stvar dogovora tri naroda i dva entiteta i da će svaki takav dogovor koji se ostvaruje bez pritisaka bilo koga sa strane biti podržan od tih zemalja", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka u Banjaluci sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem.

Dodik je rekao da to daje relaksiranu poziciju predstavnicima RS za djelovanje, dodajući da je RS zahvalna za takav stav.

"Srbija je značajan regionalni faktor stabilizacije i to se pokazuje i ovaj put. Razgovarali smo o tome na koji način u BiH ubrzati stvari kako ona ne bi bila u zaostatku u pogledu napretka ka EU, koji je postigla Srbija u ukidanju viznog režima i dalje u evropskim integracijama", istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je današnji sastanak bio dobra prilika da se potvrdi zainteresovanost Srbije i njene miroljubive politike na planu stabilizacije svih prilika u regionu.

On je naveo da je upoznao ministra Jeremića sa razgovorima u Butmiru i sa njegovom inicijativom o pozivu za ponovni sastanak svih političkih lidera u BiH krajem iduće sedmice, kako bi razgovarali o mogućnostima rješavanja pitanja liberalizacije viznog režima.

Premijer RS ocijenio je dobrim razgovor sa Jeremićem, ističući da ovaj sastanak dolazi u pravo vrijeme dan nakon butmirskih razgovora u Sarajevu. Dodik je istakao da mu je drago što je šef srpske diplomatije danas boravio i razgovarao sa važnim političarima u Sarajevu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je da Srbija u potpunosti podržava inicijativu premijera Dodika, ističući da se Srbija zalaže za dijalog i razgovor, te da nije moguće postići rješenja bez razgovora.

"Ne možemo doći do kompromisa ukoliko ne budemo razgovarali, ali Srbija će kao jedan od garanata Dejtonskog sporazuma podržati sve oko čega se dogovore tri konstitutivna naroda i dva entiteta", istakao je Jeremić, zaključujući da Srbija ne može stajati iza onoga oko čega nema dogovora tri konstitutivna naroda i dva entiteta.