Kolegij uoči GV
9

Statut Grada Mostara rasplamsao tenzije između SDA i HDZ-a

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Statut Grada Mostara je na kolegiju Gradskog vijeća rasplamsao tenzije između SDA i HDZ-a koji su potpisnici Mostarskog sporazuma, oko samog uvrštavanja ključnog dokumenta grada na dnevni red za narednu sjednicu, koja se planira u četvrtak 23. februara.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić (SDA) je na dnevni red danas stavio usvajanje nametnutog Statuta Grada Mostara iz 2004. godine, a odmah zatim i odluku o izmjeni i dopuni Statuta, bez saglasnosti komisije za Statut, pravne akte i nadzor zakonitosti, što je izazvalo nove tenzije među mostarskim vijećnicima.

Vlatko Marinović
Vlatko Marinović

Član komisije Vlatko Marinović (HDZ) tvrdi da je Marić inzistirao samovoljno da kreira dnevni red i da stavi Statut, te samog sebe kao izvjestitelja i predlagača, bez obzira što je prije mjesec i po dana sam predložio da se komisiji za Statut pravne akte i nadzor zakonitosti daju ovlasti i nadležnost za predlaganje izmjena i dopuna Statuta Grada Mostara.

Kršenje procedure

"Jako je bitno da takva tačka dnevnog reda završi na sjednici Gardskog vijeća Mostara. Ali radi se o potpunom kršenju procedura od predsjednika Vijeća, obzirom da je Gradsko vijeće svojim zaključkom o podnošenju izmjena i dopuna Statuta Grada Mostara obavezalo komisiju da izvrši obradu pristiglih prijedloga", tvrdi Marinović.

Pojasnio je kako su pristigla četiri prijedloga, koja kroz raspravu komisija treba ujednačiti s pravne strane i valorizirati njihovu vrijednosti, kako bi u konačnici mogla predložiti tu tačku dnevnog reda na sjednicu Gradskog vijeća.

"Ovim je, nažalost, predsjednik Gradskog vijeća potpuno, ne samo zanemario, nego grubo prekršio zaključak koji je on sam predložio na sjednici vijeća 29. decembra 2022. godine", tvrdi Marinović.

Međutim, predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić (SDA) je potez Marinovića okarakterisao kao "pokušaj pranja savjesti", jer kako kaže, "očito u HDZ-u nisu spremni prihvatiti ono što su potpisali Mostarskim sporazumom oko Statuta Grada Mostara".

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Podsjeća da je na pretprošloj sjednici Gradskog vijeća Mostara Statut bio na dnevnom redu i da je on bio predlagač, te da je po Poslovniku logično da ga ponovno i stavi na dnevni red.

"Tačno je da u zapisniku stoji komisija u kojoj sam također ja potpredsjednik i zna se šta je zadatak te komisije. Sve komisije su od Gradskog vijeća i naravno da će predlagač ove tačke biti predsjednik Gradskog vijeća. Ali je zabrinjavajuće da Marinović želi da pere savjest jer je bio pregovarač HDZ-a u političkom sporazumu za Mostar", ističe Marić za Klix.ba.

"Pranje savjesti"

Zabrinjavajućim smatra što HDZ-ov Marinović traži da to ide u javnu raspravu, s obzirom da se radi o Statutu koji je visoki predstavnik nametnuo.

"Obaveza Gradskog vijeća je da prvo usvojiti Statut Grada Mostara koji je nametnut. Ono što je najvažnije i ranije sam to govorio, da se do sada nije našao Statut na sjednici Gradskog vijeća jer smo čekali odgovor od OHR-a. Jutros smo taj odgovor dobili i to sam ih danas upoznao na kolegiju, a to Marinović nije ni spomenuo. Dobili smo od OHR-a ono što sam ja tražio kao predsjednik Gradskog vijeća, da se jednim glasanjem može usvojiti Statut koji je nametnut 2004. godine i Odluka o izmjeni i dopuni Statuta Grada Mostara", pojasnio je Marić za naš portal.

Ističe da je OHR postupio onako kako se očekivalo te čak u nacrtu dostavio prijedlog odluke kako bi to trebalo izgledati, tako da s te strane ne postoje nikakve mogućnosti za blokade.

OHR dao zeleno svjetlo

"OHR je dao zeleno svjetlo. Pet najvećih i najuglednijih ambasadora SAD-a, Velike Britanije, OSCE, EU i visoki i predstavnik su bili potpisnici Mostarskog sporazuma sa SDA i HDZ-om , sad se pere jer neće podržati taj Statut i traži ovakve razloge", zaključio je Marić.

Iz SDA predlažu Statut koji je predložen u Mostarskom sporazumu, a SDP, koji ima svoja dva prijedloga, tvrdi da neće njihov podržati jer dodatno dijeli grad.

HDZ smatra kako je Prijedlog izmjena i dopuna Statuta iz Mostarskog sporazuma svakako bolji od nametnutog po kojem Mostar funkcioniše od 2004. godine i koji je u pet svojih članaka neustavan,te da je svaka izmjena koja rješava taj problem bolja. Mostarski sporazum, po njima, je u tom trenutku bio apsolutno pravo rješenje, koje je omogućilo održavanje izbora, ali kako navode problem je što se SDA oglušila na sve ostale obaveze iz tog sporazuma.

Samim time se nameće pitanje, koliko se zaista ozbiljno pristupa najvažnijem dokumentu grada i je li moguće pod tenzijama koje se nameću pronaći adekvatno rješenje i bez upućenosti građana, ili je ovo jedna u nizu populističkih priča, koje služe za prebijanje računa na višim nivoima.To će se vidjeti na narednoj sjednici, koja će sudeći prema samom kolegiju biti veoma dinamična.