Gradsko vijeće
42

Statut Grada Mostara ni danas nije usvojen: Vijećnici glasali protiv svih prijedloga

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Gradsko vijeće Grada Mostara nakon iscrpne rasprave o usvajanju nametnutog Statuta Grada Mostara i njegovih izmjena, nakon glasanja za četiri prijedloga nije usvojilo ni jedan, tako da je Mostar ponovno ostao bez najvažnijeg dokumenta tog grada.

Gradski vijećnici su jednom odlukom glasali za usvajanje nametnutog Statuta iz 2004. godine i izmjene Statuta za koje su bila četiri prijedloga, ali ni jedan nije dobio potreban broj glasova, tako da će se ova tema ostaviti za neka druga vremena.

Prvi prijedlog Statuta HDZ-a iz Mostarskog sporazuma koji je identičan onom iz SDA, nije dobio potrebnu većinu glasova, a 22 vijećnika bila su suzdržana, među kojima čak i onih iz HDZ-a. Prijedlog Koalicije za Mostar je podržalo 11 vijećnika, niko nije bio protiv, dok je 23 ostalo suzdržano.

Prijedlog SDP-a dobio je podršku pet vijećnika, niko nije bio protiv, dok je 29 suzdržanih.

Drugi prijedlog HDZ-a s dopunom nije imao ni jedan glasa za, protiv 16, te 18 suzdržanih.

Prijedlog s amandmanima vijećnice PMP-a Adele Gosto podržalo je osam vijećnika, nije niko bio protiv dok ih je 26 suzdržanih i za ovaj prijedlog.

Zaključeno je kako su vijećnici bili protiv svih prijedloga, odnosno kako ni jedan nije dobio potrebnu većinu o čemu će biti obaviješteni i Ustavni sud BiH Statut Mostar proglasio neustavnim i naložio njegove izmjene.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić (SDA) koji je usvajanje nametnutog statuta i usvajanje njegovih izmjena stavio na Dnevni red bez saglasnosti komisije za izbori imenovanje, je na kraju konstatovao kako mu je žao da nije usvojen ni jedan prijedlog, te pozvao predstavnike međunarodne zajednice da ostanu uz Mostar.