Šef tima za odbranu Šešelja
0

"Statusna konferencija očekuje se 14. juna"

FENA
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Šef pravnog tima za odbranu Vojislava Šešelja, Zoran Krasić izjavio je u nedjelju da se u glavnom predmetu protiv lidera radikala za ratne zločine statusna konferencija očekuje 14. juna i da bi suđenje, prema najnovijim najavama, trebalo da se okonča u septembru.

"Postoje najave da će tužilaštvo da traži da se uvrste dnevnici koje je pisao Ratko Mladić, od oko 3.500 stranica, što bi predstavljalo dodatni postupak tužilaštva", podsjetio je Krasić na pres-konferenciji.

Krasić je ocijenio da je izlazak iz štampe najnovije Šešeljeve knjige "Policijski dosije" izazvao nervozu u Haškom tribunalu, zbog čega su pokušali da lideru radikala dugostepenu presudu žalbenog vijeća za nepoštovanje suda uruče na engleskom, umjesto na srpskom jeziku da bi "pokrili“ značaj knjige.

On je rekao da "knjiga u kojoj se nalazi istina dodatno razbija koncept protiv Šešelja, koji je osmu godinu u haškom pritvoru, i optužbe za udruženi zločinački poduhvat, ali da Haškom tribunalu nije stalo do istine“.

"Novi postupak protiv Šešelja za nepoštovanje suda trebalo bi da počne pošto se prethodno riješi pitanje Šešeljevog zahtijeva za izuzeće pojedinih sudija", podsjetio je Krasić.

On je rekao da za sljedeću nedjelju nije planiran nastavak suđenja Šešelju.

Šešelju se sudi za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1993. godine.

Šešelj je 21. januara 2009. godine dodatno optužen za nepoštovanje Tribunala zbog objelodanjivanja imena i drugih ličnih detalja tri svjedoka, čiji je identitet, po nalogu pretresnog veća, bio zaštićen od javnosti.

Lider radikala je 24. jula osuđen na 15 mjeseci zatvora zbog nepoštovanja suda i ta kazna mu je potvrđena 19. maja.

Šešelj je 4. februara drugi put optužen zbog objavljivanja u knjizi podataka o 11 zaštićenih svjedoka.