Svjetski dan
3

Status učitelja nije zadovoljavajući: Od najvažnije profesije do opterećenja za budžet

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Svjetski dan učitelja obilježen je u Mostaru prigodnom svečanošću. Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta zahvalilo se penzionisanim učiteljima, a spomenut je i status ove vrijedne profesije.

Slavko Lauš, predsjednik Sindikata učitelja HNK, kaže da uz 38 godina iskustva u "nošenju dnevnika" ima kredibilitet da govori o ovoj tematici, ali da je sretan zbog obilježavanja Dana učitelja, da se to kod nas prvo počelo obilježavati baš u ovom kantonu.

"Ministarstvo je prihvatilo prijedlog sindikata da se ovaj dan obilježi onako kako to i zaslužuje. Drago mi je da se brine o našim penzionerima. Što se tiče statusa tačno je da se ne može bez učitelja. Ipak, kad trebamo biti nagrađeni za svoj rad zna se reći i da smo opterećenje za budžet", izjavio je Lauš.

Predsjednik Sindikata je kazao da će sigurno doći vrijeme da se drugačije razmišlja o obrazovanju, da to nije bacanje para u vjetar. Ponadao se da će oni koji vode obrazovanje prepoznati njegov značaj i da se moramo pomaknuti s ovog mjesta.

"Čim se uspostavi vlast mi ćemo nastaviti aktivnosti i pokazati da oni koji rade u osnovnim školama zaslužuju veće plate, odnosno izjednačavanje s kolegama u srednjem obrazovanju", izjavio je Slavko Lauš.

Enisa Gološ, v. d. direktorice Pedagoškog zavoda Mostar, kazala je da je učiteljski poziv i danas cijenjen, da on podsjeća na svijeću koja drugima osvjetljava put, a da pri tome od svojih učenika očekuje da uče i prevaziđu svog učitelja.

"Većina onih koji odgajaju mlade ljude uglavnom nisu opterećeni materijalnim stvarima i statusom. Bit i suština prosvjetnog radnika je da mladi ljudi s kojima rade uspiju na svom putu", izjavila je Gološ.

Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, kazao je kako je trenutno pozicija radnika u obrazovanju na jednom nižem nivou, ali da je Vlada HNK posljednje tri godine intezivno radila na poboljšanju njihovog statusa.

Na današnjoj svečanosti je pedeset učitelja, koji su penzionisani u posljednjih godinu dana, dobilo prigodne zahvalnice.