BiH
48

Statistika bahatosti u KS: U oktobru oduzeto 45 vozila, 27 građana ima kazne veće od 10.000 KM

Piše: Irvin P.
Tužilaštvo Kantona Sarajevo dostavilo je informaciju o osobama kojima je u periodu od 1. do 28. oktobra oduzeto vozilo, a zbog neplaćenih kazni po prekršajima iz obasti saobraćaja. Također, izdata je informacija o broju osoba čije kazne prevazilaze iznos od 10.000 KM.

Informacija je saopćena na osnovu dopisa neformalne grupe studentica psihologije Filozofskog fakulteta UNSA. Podsjećamo, neformalna grupa studentica "Vi ovo dozvoljavate" održala je 27. oktobra sastanak sa glavnom tužiteljicom Tužilaštva KS Dalidom Burzić. Tada je istaknuto da je Tužilaštvo svjesno situacije u Kantonu u pogledu neplaćanja prekršajnih kazni u saobraćaju te da će izdati nalog za formiranje predmetnog tužilačkog spisa.

Tužilaštvo je od MUP-a KS zatražilo podatke, odnosno imena osoba koje su na osnovu prekršaja u Kantonu Sarajevo dužne platiti više od 10.000 KM. Također, Tužilaštvo KS je zatražilo dostavljanje podataka osoba kojima su od 1. oktobra do 28. oktobra ove godine oduzeta motorna vozila po osnovu dugovanja za neplaćene kazne. Tužilaštvo je zatražilo identifikaciju oduzetih vozila, brojeve saobraćajnih dozvola, mjesto izdavanja i slično.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo dostavilo je sljedeće podatke:

Dana 1. novembra u Kantonu Sarajevo registrovano je ukupno 28 osoba (27 fizičkih i jedna pravna) koje imaju izrečene neplaćene kazne u iznosu od 10.000 KM. Dvadeset sedam fizičkih osoba na svoje ime uopće nema registrovano motorno vozilo.

U periodu od 1. oktobra do 28. oktobra 2016. godine oduzeto je 45 vozila od 45 osoba. Tužilaštvu su poznata imena osoba, kao i automobili kojima su upravljali u trenutku oduzimanja. Od tog broja, u 23 slučaja automobil je oduzet zbog nepoloženog vozačkog ispita, a u sedam slučajeva na vozilu nije bilo registarskih oznaka.

U 25 slučajeva automobil je oduzet zbog neplaćenih kazni u rasponu od 330 KM do 23.911 KM. U četiri situacije dug je prelazio 10.000 KM.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo potom saopštava kako u radu službenika MUP-a KS nema elemenata krivičnog djela ni krivične odgovornosti, a odnoseći se na izdavanje dozvola i produženje istih jer spomenute osobe (27 sa kaznama iznad 10.000 KM) za vrijeme izdavanja dozvola nisu imale neplaćenih kazni niti vlasništvo nad motornim vozilima.

Nakon prijema dokumenta Tužilaštva KS, studentice su izdale saopćenje u kojem izražavaju svoju gorčinu zbog činjenice da je za akciju MUP-a KS bila potrebna tragedija.

"Na osnovu ovog obavještenja, zaključujemo da se u ovih 27 dana radilo više nego u prethodnih 300, a da je za to bila potrebna tragična smrt dvije mlade djevojke. Činjenica da je u tom periodu identifikovano 27 osoba s ovim iznosom neplaćenih kazni (10.000 KM op.a.), od kojih je kod 23 jedan od razloga oduzimanja vozila upravljanje bez položenog vozačkog ispita, govori o neradu MUP-a KS.

Inicirale smo da istraga obuhvati izdavanje ličnih dokumenata (lična karta, pasoš) osobama koje imaju velike iznose kazni, što iz nekog razloga nije učinjeno. Iznenađeni smo kako su za saradnju MUP-a KS i Tužilaštva KS trebale 'samo' dvije žrtve i pritisak javnosti.

Zanima nas šta bi bio rezultat provođenja ovakve istrage u jednogodišnjem periodu, ali bi ovo zahtijevalo cjelogodišnji rad MUP-a KS i Tužilaštva KS, umjesto rada koji se događa samo nakon kobnih tragedija tako da ne znamo možemo li ovakvu istragu očekivati. S obzirom na to da je prisustvo policijskih patrola na ulicama smanjeno na minimum, hoćemo li čekati novu smrt za novu istragu od 27 dana gdje ćemo još mnogo puta biti udaljene sa sjednica Skupštine KS jer odgovorni ne žele preuzeti posljedice za svoje greške", stoji u kratkom saopćenju studentica Psihologije UNSA.

Podsjećamo, neformalna grupa "Vi ovo dozvoljavate" kreirana je nakon smrti studentica Selme Agić i Edite Malkoč, a koje su preminule od posljedica bahate vožnje Sanjina Sefića koji se trenutno nalazi u pritvoru u Srbiji, odakle bi uskoro trebalo da bude izručen BiH.