O religijskim slobodama
0

State Department: Vjerska mržnja i diskriminacija manjina i dalje su prisutni u BiH

A. B.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Američki State Department ovog mjeseca je objavio izvještaj o religijskim slobodama u Bosni i Hercegovini, a u kojem je naglašeno da je u ovoj zemlji i dalje prisutna diskriminacija, ali i napadi i incidenti koji su prouzrokovani mržnjom.

Na početku izvještaja pojašnjeno je uređenje države, kao i to na koji način funkcionišu i djeluju vjerske zajednice u BiH.

Posebno se naglašava postojanje vjerskih manjina ističući da na području BiH "prednost" imaju konstitutivni narodi (Bošnjaci, Srbi, Hrvati) te da se bh. vlasti još nisu počele pridržavati odluke Evropskog suda za ljudska prava, a koja se odnosi na stvaranje boljih perspektiva i pružanje mogućnosti za ostvarivanje većeg spektra prava manjinama.

Zabilježeni incidenti motivisani vjerskom mržnjom

Istaknuto je da je Međureligijsko vijeće (IRC), koje čine predstavnici četiri glavne vjerske zajednice u BiH, ponovo izvijestilo o neadekvatnoj istrazi i krivičnom gonjenju vjerski motivisanih zločina.

"U 2019. godini misija Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) registrovala je 16 potencijalnih incidenata motivisanih mržnjom, a čija meta su bili muslimani, te 15 takvih incidenata usmjerenih na kršćane (i katolici i pravoslavci) te su svi oni prijavljeni policiji. Incidenti su se odnosili na prijetnje vjerskim vođama, uznemiravanje vjerske ceremonije uz prijetnje vandalizmom na grobljima i drugim vjerskim objektima. Za razliku od prethodne godine, OSCE nije prijavio nijedan antisemitski incident. Nešto više od dvije trećine ispitanika u istraživanju u augustu podržalo je vjersko obrazovanje u školama", napisano je u izvještaju.

Pojašnjen je i način funkcionisanja političkih institucija u kontekstu vjerske pripadnosti. Tako je navedeno da se sve pozicije u Domu naroda u Parlamentu BiH dodjeljuju ravnopravno konstitutivnim narodima (Bošnjaci, Srbi i Hrvati). S druge strane, istaknuto je i to da se tročlano Predsjedništvo sastoji od istih etničkih grupa bez postojanja mogućnosti da se svi oni koji se izjašnjavaju kao "ostali" (manjine) ne mogu kandidovati na te funkcije.

"Vlada ponovo nije ispoštovala odluku Evropske konvencije iz 2009. godine, a koja se odnosi na izmjenu Ustava i omogućavanje pripadnicima manjina, uključujući Jevreje, da se kandiduju za predsjednika države i zastupnika u državnom Domu naroda. Zakon protiv diskriminacije zabranjuje isključenje, ograničenje ili preferencijalni tretman pojedinaca, posebno zasnovan na vjeroispovijesti, pri zapošljavanju ili pružanju socijalnih usluga kako u javnom tako i privatnom sektoru", istaknuto je.

Nema zakona o restituciji u BiH

Kao još jedan problem naveli su i to da BiH nema zakon o restituciji koji bi omogućio povratak ili naknade za imovinu, uključujući imovinu u vlasništvu vjerskih grupa, nacionalizovanu ili oduzetu za vrijeme komunističkog režima.

Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH, u više navrata je ponavljao da je ova zemlja jedina u regiji koja nije učinila ništa kako bi riješila navedeni problem Zakona o restituciji. Rekao je da je taj nedostatak opteretio vjerske zajednice, jer bi im sporna dobra mogla biti važan i prijeko potreban izvor prihoda.

"Ministarstvo za ljudska prava BiH postiglo je mali napredak u provedbi uputa za 2019. godinu za provedbu nacionalnog zakona o vjerskim slobodama. U skladu s uputama, Ministarstvo je odgovorno za koordinaciju akcija za ispravljanje kršenja vjerskih sloboda i izradu prijedloga za regulisanje penzija i naknada zdravstvenog osiguranja vjerskih radnika. To Ministarstvo nije poduzelo korake za izradu prijedloga za rješavanje pitanja prava na penziju, invalidninu i zdravstveno osiguranje vjerskih službenika, uprkos izdavanju uputa 2019. godine u kojima se navodi da će to učiniti i podnijeti prijedloge vladi na odobrenje", procjena je State Departmenta.

Djelimično provedene odluke Evropskog suda za ljudska prava

Kako je naglašeno, od septembra prošle godine vlasti u BiH su samo djelimično provele presudu Evropskog suda za ljudska prava, a kojom je naloženo uklanjanje srpske pravoslavne crkve (SPC) za koju je utvrđeno da je nelegalno izgrađena na imanju Fate Orlović u Konjević-Polju.

"Advokat koji zastupa Orlović potvrdio je da je Vlada RS platila Orlović i njenoj rodbini novčanu štetu. Krajem februara zvaničnici SPC-a uklonili su sve religiozne predmeta iz crkve i prvi put nije održana crkvena liturgija na dan zaštitnika crkve 11. septembra. Na kraju godine crkva je ipak ostala na imanju Fate Orlović", napisano je.

Prema izvještaju UNICEF-a objavljenom u martu, učenici i nastavnici u školama nastavljaju iskušavati etničku i vjersku segregaciju, netrpeljivost i podjelu, posebno u objektima "dvije škole pod jednim krovom", u kojima su djeca bila razdvojena na osnovu etničke pripadnosti.

"Sedmu godinu zaredom roditelji bošnjačke djece u povratničkim zajednicama širom RS nastavili su bojkot, slali su svoju djecu na alternativno školovanje i u organizaciji Ministarstva obrazovanja FBiH, uz podršku vlada KS i ZDK, kao i međunarodne zajednice", naglašeno je u izvještaju.

Cijeli tekst izvještaja možete pročitati na ovom linku.