BiH
0

State department o trgovini ljudima

Klix.ba
Sjedinjene Države su navele 15 zemalja, među kojima i članice NATO-a, Grčku i Tursku, zbog nedovoljno uspješne borbe protiv trgovine ljudima, otvarajući put eventualnim američkim sankcijama.

Kako prenosi Glas Amerike, državni sekretar Colin Powell kaže da Godišnji izvještaj State departmenta o trgovini ljudima, objavljen u srijedu, predstavlja najnovije podatke o ropstvu i trgovini robljem u moderno doba. U izvještaju se navodi da su, tokom prošle godine, stotine hiljada ljudi širom svijeta, uglavnom žene i djeca, držani u uvjetima sličnim ropstvu i bili prisiljavani na rad ili komercijalni sex.

U izvještaju State departmenta se kaže da trgovina ljudima ne samo da se nastavlja, nego, izgleda, i povećava širom svijeta. Ova moderna trgovina robljem uključuje ljude prisiljavane na prostituciju, ženidbe, ili ropska služenja u domaćinstvima, kao i žrtve koje se prisiljavaju da rade u poljima i tvornicama.

Uz Grčku i Tursku, u izvještaju State departmenta se spominju, Belize, Bosna i Hercegovina, Burma, Kuba, Dominikanska Republika, Gruzija, Haiti, Kazahstan, Liberija, Sjeverna Koreja, Sudan, Surinam, i Uzbekistan, kao zemlje koje nisu učinile značajnije napore na zaustavljanju trgovine ljudima.

Državni sekretar, Colin Powell kaže da se po prvi put neke od tih zemalja mogu suočiti sa potencijalnim gubitkom pomoći Sjedinjenih Država, ukoliko njihovi napori na zaustavljanju trgovine ljudima ne budu značajnije unaprijedjeni.

U istom izvještaju se kaže da je 75 zemalja učinilo dosta napora, ali nisu dostigli minimalne standarde za uspješno odupiranje trgovini ljudima. Te zemlje uključuju Brazil, Estoniju, Finsku, Indiju, Izrael, Japan, Tajland, Rusiju, Saudijsku Arabiju, Siera Leone i Zimbabve, U izvještaju se odaje priznanje nekim drugim zemljama, kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati i Južna Koreja, za pokazanu spremnost da iskorijene trgovinu ljudima.

U godišnjem izvještaju State departmenta o trgovini ljudima, BiH je, dakle, spomenuta medju 15 zemalja u svijetu koje nisu uložile dovoljno napora na zaustavljanju te suvremene trgovine robljem.

BiH je odredište i tranzitna zemlja za trgovinu ženama i djecom, prvenstveno za seksualnu exploataciju, a žrtve su uglavnom iz Moldavije, Rumunije i Ukrajine, i u manjem obimu, iz Rusije, Bjelorusije, Kazahstana, te Srbije i Crne Gore. U izvještaju State departmenta se kaže da je medjunarodno prisustvo, civilno i vojno, doprinjelo problemu trgovine ljudima u BiH, ali da i lokalno stanovništvo to potpomaže. Trgovina ljudima je dio organiziranog kriminala u BiH.

Vlada BiH ne poštuje u potpunosti ni minimum standarda za eliminiranje trgovine ljudima i ne čini značajnije napore u tom pravcu. I dok su poduzeti odredjeni koraci da se otklone strukturalne slabosti u zakonodavnom i sudskom sistemu, korupcija na lokalnom nivou je ključni faktor koji ograničava efekte tih pozitivnih inicijativa. U izvještaju se kaže da su vladini zvaničnici pomagali, sprovodili ili na drugi način suučestvovali u trgovini ljudima na lokalnom nivou.

Sposobnost vlade BiH da se bori protiv organiziranog kriminala unutar kojeg je trgovina ljudima je ograničena slabim državnim institucijama stvorenim Daytonskim mirovnim sporazumom 1995. godine, kaže se u Godišnjem izvještaju State departmenta o trgovini ljudima u svijetu. U istom se izvještaju kaže da je vlada BiH u posljednje vrijeme ostvarila odredjeni progres u suradnji vladinih agencija i nevladinih grupa u pogledu zaštite svjedoka, primjeni zakona, te da Ministarstvo za Ljudska prava i izbjeglice, predvodi te napore.

Ono što je najveća novina u ovogodišnjem izvještaju State Departmenta je najava mogućih sankcija, odnosno ukidanje američke pomoći zemljama koje ne pokažu značajniji napredak u svojim naporima da se bore protiv trgovine ljudima. Medju takvim su zemlje iz takozvane Grupe 3, za koje State department procjenjuje da su učinile najmanje u tom pravcu. U toj grupi je i BiH.

Direktor Ureda za praćenje i borbu protiv trgovine ljudima, John Miller je rekao da zemlje iz te grupe imaju mogućnost da u naredna 4 mjeseca pokažu američkoj administraciji da čine značajne napore. Američke ambasade u tim zemljama, rekao je gospodin Miller, su angažirane kako bi pomogli u takvim nastojanjima.

Prema zakonu, odluku o mogućim sankcijama protiv takvih zemalja, medju kojima je i BiH, donosi američki predsjednik. Takva odluka rekao je u srijedu John Miller neće biti donesena prije jeseni. Prema tome, moguće je da zemlje iz Grupe 3 učine odredjeni napredak.