Značajni propusti
9

State Department o BiH: Problem koordinacije u borbi protiv terorizma i neadekvatne kazne

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Američki State Department objavio je danas izvještaj o globalnom terorizmu u 2016. godini, a u sekciji o ekstremizmu na području Evrope obuhvatili su, između ostalog, i Bosnu i Hercegovinu.

Za našu zemlju kažu da je ostala kooperativan partner u borbi protiv terorizma i nastavila napredak u povećanju kapaciteta s ciljem te borbe.

"Agencije uglavnom prate osumnjičene za učešće u terorističkim organizacijama, međutim radna grupa u državnom tužilaštvu zadužena za poboljšanje koordinacije između sigurnosnih i policijskih snaga nastavlja da zakazuje", stoji u izvještaju objavljenom danas.

Potencijalni izvori ekstremizma

Dodaje se i da su ideologija nasilnog ekstremizma i regionalne nacionalističke i ekstremističke grupe ostale potencijalni izvori ekstremizma u BiH.

"Veliki broj građana BiH putovao je u Siriju i Irak kako bi podržao IDIL i druge terorističke grupe, ali je pravnim i društvenim naporima njihov broj smanjen u odnosu na ranije godine. Zvaničnici BiH i mediji procjenjuju da je od 2013. godine u Irak i Siriju putovalo 300 državljana BiH, a vratilo ih se oko 50. Vladini zvaničnici objavili su da u 2016. godini nije bilo vidljivog protoka inostranih terorističkih boraca", ističe State Department i podsjeća da je BiH članica Globalne koalicije za borbu protiv IDIL-a.

Kao problem ističu koordinaciju i saradnju između agencija za provođenje zakona i državnog tužilaštva zbog ličnih, političkih i institucionalnih rivaliteta.

"Bosni i Hercegovini i dalje nedostaje temeljno istraživanje i krivično gonjenje u slučajevima terorizma i stranih terorista. Ovo je posebno vidljivo u istragama složenih finansijskih poslova, regrutovanja putem interneta i koordinacije. Iako je većina sudskih procesa rezultovala presudama ili priznanjima krivice, kazne su bile neadekvatne", naglašava se u izvještaju.

Propusti u sigurnosti granica

Dalje se primjećuju propusti u sigurnosti granica i brojne nezvanične ulazne tačke koje nisu praćene te nedostatak hitne reakcije u većem dijelu zemlje jer agencije za provođenje zakona nisu u potpunosti opremljene ili obučene da reaguju na teroristički napad ili prirodnu katastrofu.

Uz navođenje posvećenosti BiH saradnji sa Komitetom za evaluaciju mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma (MONEYVAL) i regionalnog tijela za finansijsku akciju (FATF) ističu i potrebu realizacije mjera iz akcionog plana u oblasti registracije i finansijskog izvještavanja nevladinog sektora.

State Departmen u izvještaju u BiH spominje i vjerske zajednice u BiH i njihovu saradnju putem Međureligijskog vijeća u promovisanju tolerancije i suprotstavljanju svim djela nepoštovanja ili nasilnog ekstremizma prema bilo kojoj zajednici. Među javnim ličnostima posebno ističu reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića koji je, kako navode, nastavio govoriti protiv pogrešnih tumačenja islama koja su dovela do ekstremističkog djelovanja.

Islamska zajednica pozitivan primjer

"Islamska zajednica je učinila značajan napredak protiv širenja potencijalno ekstremističkih tumačenja islama. U februaru 2016. reis Kavazović zvanično je pozvao članove samoupravnih selefijskih zajednica (paradžemate) da se pridruže Islamskoj zajednici ili suoče sa pravnim posljedicama. Prema zvaničnim informacijama, otprilike 90 posto poznatih paradžemata od tada je prepoznalo autoritet Islamske zajednice koja sada aktivno nadgleda ove zajednice i imenuje njihove imame", piše u izvještaju.

Dalje se navodi da naša zemlja ima adekvatan pravni okvir usklađen sa standardima UN-a i EU u borbi protiv terorizma, te da je BiH članoca OEBS-a i domaćin misije OSCE-a, članica Vijeća Evrope i Vijeća za regionalnu saradnju i da se zalaže za pristupanje NATO-u.

"Agencije za provođenje zakona u BiH redovno sarađuju sa svojim američkim i evropskim kolegama u istragama usmjerenim protiv terorizma. Interpol ima svoju filijalu u Sarajevu koja uspješno sarađuje sa svim agencijama širom zemlje", stoji na kraju izvještaja uz navođenje da je BiH učestvovala u nizu protivterorističkih i CVE programa koje su podržali UN i regionalne organizacije, uključujući OSCE.