BiH
0

State Department: Neusvajanje ustavnih amandmana u BiH je zalaganje za status quo

FENA
Američki State Department je u pismenom saopćenju istaknuo da se poslanici koji su u bosanskohercegovačkom parlamentu glasali protiv amandmana bore za status quo koji održava neefikasnost i neuspješnost sistema vlasti i podržava etničku podvojenost.

U saopćenju se također navodi da će Sjedinjene Države nastaviti podržavati težnje velike većine bh. građana za funkcionalnom državom i efikasnom vladom i podsticati provođenje reformi nužnih da Bosna i Hercegovina postane punopravna članica euroatlanskih integracija.

U Parlamentu Bosne i Hercegovine nisu usvojeni ustavni amandmani. Svrha ustavnih promjena bila je modernizacija državnih institucija i ubrzavanje procesa integracije Bosne i Hercegovine u euroatlansku zajednicu. Ustavni amandmani trebali su biti usvojeni krajem aprila kako bi se odrazili na državne izbore u oktobru ove godine.

Dejtonskim sporazumom iz 1995. godine, čijem su postizanju posredovale Sjedinjene Države, okončan je rat u Bosni i Hercegovini, ali i uspotavljena komplikovana i, kako se pokazalo, neefikasna struktura vlasti koja nije u skladu s evropskim standardima, podsjeća Glas Amerike.

Christian Shwarz-Schilling, visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu, izjavio je da su rezultati glasanja odaslali negativnu poruku Evropi, Sjedinjenim Državama i cijeloj međunarodnoj zajednici, te je neusvajanje amandmana okarakterizirao kao gubitak za Bosnu i Hercegovinu.