{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


State Department: Neusvajanje ustavnih amandmana u BiH je zalaganje za status quo

F
12.5.2006. u 15:24
0
0
State Department: Neusvajanje ustavnih amandmana u BiH je zalaganje za status quo
0
State Department: Neusvajanje ustavnih amandmana u BiH je zalaganje za status quo
Američki State Department je u pismenom saopćenju istaknuo da se poslanici koji su u bosanskohercegovačkom parlamentu glasali protiv amandmana bore za status quo koji održava neefikasnost i neuspješnost sistema vlasti i podržava etničku podvojenost.
U saopćenju se također navodi da će Sjedinjene Države nastaviti podržavati težnje velike većine bh. građana za funkcionalnom državom i efikasnom vladom i podsticati provođenje reformi nužnih da Bosna i Hercegovina postane punopravna članica euroatlanskih integracija.

U Parlamentu Bosne i Hercegovine nisu usvojeni ustavni amandmani. Svrha ustavnih promjena bila je modernizacija državnih institucija i ubrzavanje procesa integracije Bosne i Hercegovine u euroatlansku zajednicu. Ustavni amandmani trebali su biti usvojeni krajem aprila kako bi se odrazili na državne izbore u oktobru ove godine.

Dejtonskim sporazumom iz 1995. godine, čijem su postizanju posredovale Sjedinjene Države, okončan je rat u Bosni i Hercegovini, ali i uspotavljena komplikovana i, kako se pokazalo, neefikasna struktura vlasti koja nije u skladu s evropskim standardima, podsjeća Glas Amerike.

Christian Shwarz-Schilling, visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu, izjavio je da su rezultati glasanja odaslali negativnu poruku Evropi, Sjedinjenim Državama i cijeloj međunarodnoj zajednici, te je neusvajanje amandmana okarakterizirao kao gubitak za Bosnu i Hercegovinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: