{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


State Department: BiH mora agresivno voditi slučajeve trgovine ljudima

F
5.6.2008. u 13:03
0
0
State Department: BiH mora agresivno voditi slučajeve trgovine ljudima
0
State Department: BiH mora agresivno voditi slučajeve trgovine ljudima
Bosna i Hercegovina je primarno zemlja porijekla za domaću trgovinu ljudima, ali je također i odredište i tranzitna zemlja za žene i djevojke žrtve trgovine ljudima na putu za zapadnu Evropu radi komercijalne seksualne eksploatacije, navodi se u izvještaju američkog State Departmenta o globalnoj trgovini ljudima u 2007., u poglavlju posvećenom BiH.
Broj bh. žrtava, uglavnom maloljetnih, kojima se trguje unutar zemlje dramatično je povećan tokom protekle godine. Izvještaji o romskoj djeci kojima se trguje radi prisilnog rada se nastavljaju.

Žrtve iz Srbije, Ukrajine, Rumunije i Rusije generalno dolaze u BiH preko Srbije ili Crne Gore za komercijalnu seksualnu eksploataciju.

Mnogi trgovci ljudima držali su žrtve u privatnim kućama ili sigurnim utočištima da bi izbjegli otkrivanje od snaga za provođenje zakona, a bilo je izvještaja da su neki primoravali svoje žrtve da zatraže azil da bi ih zadržali u zemlji.

Vlasti BiH ne ispunjavaju u potpunosti minimum standarda za eliminaciju trgovine ljudima, Međutim, one čine značajne napore u tom smjeru.

Dostupni podaci pokazuju povećanje napora u provođenju zakona na državnom nivou u 2007. godini. Izrečene presude počiniocima trgovine ljudima ostale su niske ili su bile suspendirane tokom izvještajnog perioda.

Bosni i Hercegovini se, između ostalog, preporučuje agresivno vođenje slučajeva trgovine ljudima da bi se osiguralo da osuđeni trgovci dobiju adekvatnu kaznu i time zastraše uključene u ovu trgovinu, te agresivno istraživanje i provođenje saučesništva vezanog za trgovinu ljudima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: