Razgovor za Klix.ba
63

Staša Zajović: Osjećam stid jer je Vučićev režim nastavio politiku iz 90-ih

A. Ku.
Staša Zajović (lijevo) (Foto: D. S./Klix.ba)
Staša Zajović (lijevo) (Foto: D. S./Klix.ba)
Nizom aktivnosti udruženje "Žene u crnom" iz Srbije obilježilo je 28. godišnjicu genocida u Srebrenici. Kako je u razgovoru za Klix.ba kazala predsjednica ovog udruženja Staša Zajović i ove godine će aktivisti doći u Potočare kako bi odali počast žrtvama.

Zajović, koja je u trenutku našeg poziva bila na putu prema Potočarima, kaže nam da su njene emocije pomiješane i da se isprepliću saosjećanje i stid.

"Veoma je teško opisati emocije, one su između dubokog saosjećanja i saučešća do veoma jasnog i opravdanog osjećaja stida i sramote zbog činjenice da živimo u državi i društvu u kojem ne postoji prostor za saosjećanje sa žrtvama genocida u Srebrenici zato što je režim na čelu sa Aleksandrom Vučićem pratkitčno nastavio ratnu politiku iz devedesetih", kaže nam Zajović.

Genocid u Srebrenici je, dodaje, nepostojeća tema u Srbiji.

"Ukoliko se govori o Srebrenici onda se govori o stradanju srpskih žrtava, pa čak i ovih dana. Međutim, što se nas tiče, mi smo sinoć na Trgu Republike u Beogradu organizovali mirovnu akciju i poručili da nikad nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici", naglašava Zajović.

Komentirala je i raniju izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je rekao da neće biti rezolucije o Srebrenici dok je on predsjednik i rekla da je šteta koja se time nanosi dvostruka.

"Šteta se nanosi, naravno, žrtvama i vrijeđa se njihovo dostojanstvo, al se mora priznati da se također oduzima ljuskost onima u čije ime vlada, tj. građastvu Srbije budući da postoji jedna direktna povezanost između zločina u prošlosti i onome što se sada dešava u Srbiji", navodi Zajović.

Dodaje da je u dubokoj zabludi onaj ko ne vidi direktnu povezanost između zločina prema drugima, ubijanja drugih, i onoga što se sad dešava u Srbiji.

"Ukoliko maksakri u Srbiji, permanentna nasilja i slavljenja ratnih zločinaca ne mogu da dostignu jedan stepen podizanja svijesti stanovništva u Srbiji to će biti velika nesreća za stanovništvo Srbije. Ukoliko se nedavni događaji u maju prekriju ćutanjem i zaboravom zločina iz prošlosti mislim da Srbija teško ima bio kakav put u budućnost", zaključuje Zajović u razgovoru za Klix.ba.