BiH
68

Startao peti biciklistički maraton "St.Margrethen – Srebrenica" dug 1.540 kilometara

Piše: M. Ć.
Peti biciklistički maraton "St.Margrethen – Srebrenica", kojeg organizira biciklistički klub "MTB-St.Margrethen", startovao je jutros iz iz istoimenog švicarskog grada, a učesnici na ovakav način žele odati počast žrtvama Srebrenice.

Petorica biciklista iz švicarskog grada St.Margrethen krenuli su jutros na put dug oko 1540 km, a kao konačan cilj imaju dolazak u Srebrenicu 11. jula.

Prije toga, u utorak, prvog dana Bajrama, oko 18 sati, trebali bi stići u Cazin, a nakon druženja sa članovima Biciklističkog kluba Cazin i ostalim sugrađanima, te nekoliko dana odmora, zajedno sa cazinskim biciklistima nastavit će put za Bihać, a zatim i Srebrenicu.

Biciklisticki klub ,,MTB-St.Margrethen” iz istoimenog švicarskog gradića na granici sa Austrijom, osnovala je grupa naših građana u dijaspori, a nedugo nakon utemeljenja kluba odlučili su pokrenuti projekat organizovanja biciklističkog maratona od Švicarske do Bosne i Hercegovine, tj. do Srebrenice. Maraton voze u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Inače, start maratona je u općini St.Margrethen u Švicarskoj i vozi se u etapama.

Prva etapa je do Insbrucka u Austriji, gdje se maratonu pridružuju biciklisti iz ovog grada. Dalje se vozi preko jednog dijela Italije, pa do Klagenfurta, zatim preko Slovenije i Hrvatske, da bi se peti dan vožnje stiglo u Cazin.

Učesnici maratona se dalje, vozeći iz Cazina, pridružuju tradicionalnom maratonu "Bihać – Srebrenica" u Bihaću, te sa njima zajedno stižu u Srebrenicu – Potočare 11. jula.

Maraton se vozi već peti put, tako da je postao tradicionalan, a po svom karakteru je međunarodni, budući da se vozi kroz šest zemalja. Pored toga, jedan je od najdužih maratona u Evropi, čije ja početna i krajnja tačka udaljena 1540 kilometara.

Maraton je dobio veliku podršku građana koji žive van naše države, kao i podršku općinskih vlasti u Cazinu, Bihaću, Velikoj Kladuši, ali i ostalim općinama u BiH.