{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Starosna penzija sa 40 godina staža, bez obzira na godine života

S
7.7.2012. u 08:05
1
8
Starosna penzija sa 40 godina staža, bez obzira na godine života
1
Starosna penzija sa 40 godina staža, bez obzira na godine života
Nacrtom izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju predviđa se ostvarivanje prava na starosnu penziju po sili zakona sa 40 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života, dok osiguranik koji nema navršenih 40 godina staža ovo pravo ostvaruje sa navršenih 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.
Osiguranik koji je proveo najmanje 15 godina efektivnog rada na radnom mjestu na kojem je rad naročito težak, opasan i štetan po zdravlje pravo na starosnu penziju stiče pod uslovom da je navršio najmanje 30 godina staža osiguranja i 55 godina života, odnosno 50 godina života za osiguranika ženu.

Nacrtom izmjena i dopuna koje su predložili narodni poslanici Slavko Vučurević i Miroslav Kojić, licima koja obavljaju poljoprivrednu djelatnost predviđa se dobrovoljno a ne obavezno osiguranje, uz obrazloženje da bi njegovo nametanja pogoršalo njihovu finansijsku situaciju.

Staž osiguranja sa efektivnim trajanjem ostvaren po svim osnovima utvrđenim ovim zakonom može iznositi najviše 12 mjeseci u jednoj kalendarskoj godini i 40 godina staža osiguranja.

U staž osiguranja sa uvećanim trajanjem računa se vrijeme koje je osiguranik radio kao slijepo lice, lice oboljelo od distrofije, paraplegije, cerebralne i dječije paralize i multiple skleroze, kao i licu koje je ostvarilo pravo na novčanu naknadu za pomoć i njegu za vrijeme trajanja radnog odnosa.

Poseban staž u dvostrukom trajanju računa se i borcima Vojske Srpske Krajine, građanima RS-a, za vrijeme rata na teritoriji BiH, koji će biti uplaćen iz republičkog budžeta.

Osnovica za poseban staž osiguranja je prosječna neto plata u RS-u ostvarena 2005. godine.

Penzijski osnov za borce ne može biti manji od prosječne neto plate ostvarene u RS-u u godini koja prethodi godini na koju su usklađene penzije, dok borac koji je na osnovu ličnog dohotka ostvario penzijski osnov veći od navedenog pravo na obračun penzije ostvaruje po tom penzijskom osnovu.

Za borce koji ne mogu ostvariti pravo na penziju za puni staž osiguranja iznos penzije trebalo bi da se uveća za 60 odsto, s tim da ne može biti veći od 75 posto navedenog penzijskog osnova.

Prema nacrtu zakona, postupak za ostvarivanje prava na starosnu penziju osiguranika sa navršenih 40 godina staža osiguranja pokreće poslodavac.

Poslanik SDS-a Miroslav Kojić rekao je da će se kroz proceduru izmjena dati nova šansa Boračkoj organizaciji RS, s obzirom da klubovi poslanika SDS-a i PDP-a smatraju da su se odredbe Zakona o PIO pokazale najnepovoljnijim za boračku populaciju.

"Od BORS-a smo dobili obećanja da će se aktivno uključiti u proceduru izmjena, nadamo se da će skupštinska većina zaista ugraditi izmjene koje smo predložili", rekaoje Kojić.

On je dodao da je nacrt upućen na razmatranje u redovnoj proceduri, iako je odmah nakon usvajanja Zakona o PIO traženo da se razmatra po hitnom postupku.

Naredno zasjedanje skupštine na kojem će se raspravljati o ovom nacrtu zakazano je za 10. jul.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: