Trebinje
0

Starom gradu vraća se stari sjaj

SRNA
Trebinje (Foto: SRNA)
Trebinje (Foto: SRNA)
Radovi na restauraciji Starog grada u Trebinju, u nekadašnjoj kasarni Austrougarske vojske, počeće ovih dana izgradnjom južne gradske kapije, a sredstva za ovu namjenu obezbijedio je UNESCO, potvrđeno je Srni u opštini Trebinje.

Prema riječima Vladimira Gudelja, načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje opštine Trebinje, UNESCO je obezbijedio oko 70.000 maraka, što je bila predračunska vrijednost građevinskih radova.

Gudelj ističe da je   na bazi dokumentacije i projekta za ovu kapiju,  rađenih još  osamdesetih godina godina 20.  vijeka, urađena  sva dokumentacija za restauraciju, a projekat je uradila firma "Projekt" iz Banje Luke.

U opštini ističu da je dobijena i građevinska dozvola tako da nema nikakvih prepreka za početak  radova, koji su već odavno bili planirani,  što će starom gradu vratiti, bar malo, nekadašnji izgled i doprinijeti razvoju turizma.

Gudelj kaže da kapija "neće biti  autentična iz praktičnih razloga, jer su nekada postojala samo dva pješačka prolaza odvojena hendekom, dok će se sada praviti dva pješačka i jedan vozni ulaz, kroz koji bi mogla da prolaze, u slučaju potrebe, i vozila hitne pomoći, vatrogasna ili druga, jer sa druge strane prolaz u  Stari grad je uzak i nije dovoljno visok".	

"Priča o restauraciji Starog grada datira iz predratnog vremena, ali nije bilo sluha za to", kaže Gudelj i napominje  da bi se počelo sa bilo kakvim radovima bilo je potrebno  obezbijediti plansku i drugu neophodnu dokumentaciju.

Opština je prošle godine obezbijedila sredstva za izradu regulacionog plana, što je bio osnov za početak radova. 
"Radovi na kapiji su prvi početni koraci na restauraciji Starog grada, a za ostale radove bilo bi potrebno mnogo više sredstava", kaže Gudelj i ističe da će od sredstava UNESCO-a  preostati 20.000 maraka koje će se utrošiti  za pripremen radove na  otkopavanju  kanala sa vodom,  takozvanog  "hendeka", koji je  nekada davnotekao oko oko zidina Starog grada i tako ga štitio grad od osvajačkih pohoda. 

Ono  što bi u ovom dijelu grada trebalo uraditi, a da bi djelovalo autentično,  kažu u opštini, svakako je   uklanjanje asfalta i  popločavanje ulica i trgova, te pravljenje kamene fasade sa kamenik krovnim poločama.

Kada je riječ o finansijama  Gudelj kaže  da će sve sada ići mnogo lakše, jer imaju plansku dokumentaciju i moći će aplicirati za sredstva prema raznim agencijama i organizacijama.

Gudelj ističe da će opština Trebinje  u svom budžetu u narednim godinama biti u prilici da planira sredstva za restauraciju Starog grada.

Novim regulacionim planom Kastela, Starog grada u Trebinju,  previđena je revitalizacija starih objekata, uz dozvoljenu eventualnu dogradnju, ali da ne bude narušena ambijentalna cjelina.

Ovakav plan, koji je prošle dodine prihvatio i lokalni parlament, a koji su uradili stručnjaci iz Urbanističkog zavoda Srpske, nadovezan je na prijeratni plan  koji je uradio Zavod za zaštitu spomenika iz Sarajeva.
Prema tom planu, potrebno je da sadašnji objekti stanovanja što više budu pretvoreni u poslovne prostore, a jedan broj kafića da bude pretvoren u restorane s tradiocionalnom hercegovackom hranom, u antikvarnice s narodnom nošnjom i sve ono što bi bilo privlačno za turiste.

"Otvaranje 'hendeka', od Kamenog mosta, koji se spaja s rijekom Trebišnjicom, predstavljao bi značajnu turističku atrakciju, a  ukoliko bi, nakon otkopavanja, grad, raspolagao sredstvima, iz hendeka do česme na Trgu slobode, Šiškovića šesme u Dučićevoj ulici u centru grada i do fontane u gradskom parku, mogli bi biti dovedeni i mali kanali, a grad bi dobio izgled male Venecije. Daljom nadogradnjom i novom infrastrukturom grad bi dobio i jedinstven turistički potencijal", smatraju nosioci projekta.

U  opštini Trebinje kažu da nemaju, za sada, novca za ovako velika  ulaganja,  te ističu da bi ovaj plan sasvim sigurno mogao poslužiti kao osnova za nadogradnju drugih dokumenata potrebnih za dalji razvoj projekta Stari grad.